“Minden nőben ott van egy Hedda Gabler” – Interjú Varga Andreával

2018 július 22. vasárnap, 7:00

A 18. POSZT versenyprogramjába is bekerült a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Hedda Gabler című előadása. A karakter jelentőségéről, aktualitásáról és a megformáláshoz szükséges munkáról a Kisvárdai Lapok kérdezte a főszereplő Varga Andreát.

Az interjú a a Kisvárdai Lapok június 29-i számában jelent meg.

Varga Andrea / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: Hedda Gabler / Fotó: Biró István

Nem ez az egyetlen sokszor feldolgozott Ibsen-darab az idei felhozatalban. Te hogyan kerested az utad ehhez a karakterhez?

Attilával (Keresztes Attila rendező – a szerk.) az egész próbafolyamat alatt azt tartottuk szem előtt, hogy ne diagnosztizáljuk Heddát, az túlságosan leegyszerűsítette volna a történetét. Számomra ő nemcsak jelentős gondolatokat képvisel, hanem a szélsőségeket és a csapongást is, hatalmas érzelmi skálát jár be. Igyekeztem Hedda érzékenységét úgy visszaadni, hogy ez a hangulat a nézőkhöz is eljuthasson – nekem ez jelenti az igazi értéket.

Egy ilyen klasszikus, amely egy teljesen másik korra jellemző gondolkodásmód terméke, nem mindig tudja megfelelően megszólítani a közönséget. Vajon a Hedda Gabler megállja a helyét?

A darab olyan általános jellegű problémákat vet fel, amelyek már jelen voltak Ibsen korában is, azonban ez az egyetemes értéket képviselő mű a mai napig aktuális és képes gondolkodásra késztetni a befogadót.

Varga Andrea / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: Hedda Gabler / Fotó: Biró István

Elkerülhetetlen, hogy a Hamlethez hasonló, jól ismert figurához valamiféle prekoncepciót társítsunk. De hol vagy te, Varga Andrea Hedda Gabler mellett vagy éppen mögött?

Szerintem az is nagyon fontos, hogy én mint nő és mint saját magam hogyan látom őt, hogyan azonosulok vele. Hedda magában hordoz sok olyan női tulajdonságot, amelyet a világirodalom nagy műveiből ismerhetünk, Hedda olyan, mint amilyennek ebben az előadásban megszülethet, mindig olyan, mint a színész, aki játssza. A megformálásához a saját életemből merítek, máshonnan nem is tudok. Egy szerepben muszáj magunkra ismerni, ha nem a helyzetben, akkor a hozzá kapcsolódó érzésekben.

Bíró József, Varga Andrea / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: Hedda Gabler / Fotó: Biró István

Van olyan valós vagy kitalált, múltbéli vagy most is velünk élő női alak, aki inspirál téged a karriered vagy a mindennapi életed során?

Általánosságban a nők inspirálnak. Hiszek abban, hogy minden nőben ott van egy Hedda Gabler és ott van az összes többi karakter is. Rengeteget merítek abból, ahogyan ennyi különböző ember reagál, reflektál a világra.

Eldördül a végső pisztolylövés, Hedda Tesman megszűnik létezni, és előtted ismét kinyílik a lehetőség, hogy valaki más bőrébe bújj. Hogyan látod magadat színészként a jövőben?

Nálunk a színházban sok dolog egyik napról a másikra dől el, az évadtervet már ismerem, de a szereposztás mindig az első próbákon derül ki, így inkább nagyobb távlatokban gondolkozom. Tíz éve vagyok a pályán, folyamatosan merülnek fel bennem kérdések a saját színészi létemmel kapcsolatban. Továbbra is keresem az újabb és újabb kérdéseket és a hozzájuk tartozó válaszokat.

Szerző: Bálint Lili