Stefanovics Angéla körberajzolja magát a Jurányiban – Villáminterjú Kárpáti Péter rendezővel

2018 november 12. hétfő, 10:52

Kárpáti Péterrel a CSÁÓ – Stefanovics Angéla körberajzolja magát című “kétszereplős monodráma” bemutatója alkalmából készült interjú. Az előadás november 16-tól látható a Jurányi Ház Titkos Termében.

Kárpáti Péter / Fotó: Gulyás Dóra

Kárpáti Péter / Fotó: Gulyás Dóra

Az alcím bennem megidézi a helyszínelős sorozatokat. Ez szándékos?
Amikor a címet kitaláltuk, gondoltuk, hogy ez eszébe juthat valakinek, és talán fokozza a kíváncsiságot, de elárulom: nincs krimiszál az előadásunkban. A körberajzolás inkább ironikusan értendő. Három évvel ezelőtt kezdtünk beszélgetni Endzsivel (Stefanovics Angéla – a szerk.) arról, hogy jó lenne csinálni egy szólót. Rengeteget gondolkodtunk, sok mindent kipróbáltunk. Viszont én irtózom a szólótól, a színház a kapcsolatteremtésről szól, mármost ha a színész csak a nézőkkel vagy senkivel, önmagával kommunikálhat, akkor gyakran szánalmasan egyedül marad, és a néző kukkoló szerepbe kerül. Vagy pedig stand up-szerű vicceskedés lesz belőle. Ezért vontuk be a CSÁÓ-ba Szabó Zolát, aki a Titkos Társulat másik oszlopos tagja. Egy olyan monodrámát csinálunk, ami kétszereplős. Egyértelműen Angélából, az ő gondolataiból indulunk ki, de ez nem azt jelenti, hogy Zola szerepe kevésbé fontos lenne, nagyon erősnek érzem az ő jelenlétét is. Fordított esetben, ha Zolának csinálnánk egy szólót, valószínűleg abba ugyanúgy bevonnánk Endzsit is.

Milyen Angélával dolgozni?
Endzsi mélyen tudatos színész, ezt abból látom, ahogy használja a kellékeket, a gondolatait, a testét, a ritmusokat. Tele van ellentmondással, úgy néz ki, mint egy tíz éves utcakölyök kislány. Iszonyatosan jó ötletei vannak a próbán, nem mindig értem meg rögtön, először mérges leszek, azt hiszem, csak szívat, aztán elképedek, viszont minden öt ötletéből az egyik hatalmas baromság, és azt is rettentő nehéz kiszűrni.

Milyen műfajú előadásra számíthatunk azontúl, hogy kétszereplős monodráma a CSÁÓ?
Eszköztelen előadás. Bent vagyunk a saját szobánkban, a Titkos Teremben, és Endzsi rajzol egy-két kis képet. Nagyon szépen fest, és a festés fontos része az életének. Ez volt az egyik kiindulópontunk, hogy ezt használni fogjuk az előadásban. Ezen kívül szinte semmit nem használunk, a semmit viszont pazarlóan gazdagon. Ez az előadás – ahogy minden szóló – természetesen egy lemeztelenedés, de nem a ruháit veszi le, hanem minden mást, egyedül a ruhái maradnak. Nagyon sok drámai pillanat van az előadásban, de a legdrámaibb pillanatokban is nevetni fognak a nézők, mert ez az egy, amit Endzsi semmilyen módon nem tud levakarni magáról, hogy ennyire bájos és szórakoztató. Nagyon sok zavarba ejtően személyes van ebben az előadásban, de ez szétválaszthatatlanul keveredik a totális fikcióval. Még így, hogy jól ismerem Endzsit, egy csomó mindenről én se tudom, hogy fikció-e vagy valóság, és nem is kérdezem meg tőle. Bizonyos dolgokról még ő se tudja szerintem. Egyébként létezik ez a fajta műfaj, a dokumentumszínháznak a fikcióval való ilyen szerves vegyülete. Érzed rajta a valóság ízét, de a fikció szabadságát is.

Az általad kifejlesztett improvizációs technika mennyire volt része a munkafolyamatnak?
A két szereplő két ősimprovizátor, velük dolgoztuk ki a technikát, természetesen ebben a próbafolyamatban is használtuk. Néha engem is megdöbbentett, hogy mennyire bonyolult, izgalmas szöveg jön létre az improvizációk révén. De használunk japán meseszövegeket is, mert Endzsi gyerekkorában igen szerette ezeket a japán rajzfilmeket.

A CSÁÓ cím mire utal?
Az egyik rajzfilmfigurát Csáónak hívják. Csáó, a cicaboszorkány. Csak nem akartuk ezt címnek, mert akkor mindenki azt hiszi, hogy gyerekelőadás, pedig enyhén szólva nem az. A csáó a szakítás szinonimája. Jó, ha így tudsz szakítani, ilyen stílusosan: csak annyit mondasz, hogy csáó, és elmész. És nem is nézel vissza, mint Lót felesége, aki sóbálvánnyá változott, mert Szodomán hagyta a titkos szerelmét.

Kérdezett: Bordás Katinka / Jurányi Latte

További időpontok: 2018. 11. 17. 20.00, 2018. 12. 04., 05., 06. 20.00 / Jurányi Ház