Egy rendes és egy “renegát” – Interjú Grisnik Petrával és Magyar Bálinttal

2018 december 11. kedd, 6:18

Október 26-án tartották a Mozsárban a Netentúli történetek – ezt blogozd ki! c. darab ősbemutatóját, ami Lackfi János posztjait, verseit dolgozza fel. A kétszereplős jelenetfüzér alapját a költő „Minden napra egy sztori” elnevezésű internetes írásfolyama adta. A produkció rendezője Korcsmáros György, a szereplők Grisnik Petra és Magyar Bálint, a zeneszerző Alpár Balázs. A két színésszel beszélgettünk a közösségi médiáról, blogolásról, színházi munkáikról és persze Lackfi Jánosról.

Grisnik Petra és Magyar Bálint / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Hogy talált meg titeket a felkérés?

Magyar Bálint: Van az a mondás, hogy ha becsukódik egy ajtó, kinyílik egy másik. Velem is épp ez történt. Egy-két héttel azelőtt váltam meg a zenekaromtól, hogy megkaptam ezt a felkérést. Van egy barátom, Martin Niki, akivel együtt jártunk a Konziba. Az ő révén ismertem meg annak idején Alpár Balázst és most ő ajánlott be a produkcióba, aminek Balázs készítette a zenei anyagát.

Grisnik Petra: Megyeri Léna, akivel korábban egy alkalommal már dolgoztam a Beszélő levelekben, felhívott, ráérek-e, mert aki eredetileg játszotta volna a szerepet, visszalépett.

Nem volt emiatt rossz érzés benned?

Grisnik Petra: Egyáltalán nem. Az ország beugrója vagyok. (nevet) Amióta szabadúszó vagyok, legalább hat ilyen munkában vettem részt. Nem csinálok ebből problémát. Tisztában vagyok azzal, hogy nem abban a ligában focizom, akiket elsőre hívnak.

Először dolgoztatok a Mozsár Műhelyben. Milyen volt a munka?

Magyar Bálint: Szeretem, amikor nem klasszikus színházi körülmények között dolgozunk. Izgalmas és inspiráló egy olyan közeg, ahol sokkal inkább magadra vagy utalva, mint egy kőszínházban. A Mozsárhoz egyébként kötődik egy fontos élményem. Másoddiplomásként televíziós műsorkészítő szakra jártam a Színművészeti Egyetemre Bárdos András osztályába, és itt volt az utolsó, prezentációs vizsgám.

Grisnik Petra: Egy ízben már léptem fel a Mozsárban, a már említett Beszélő levelek esten. Az persze nagyon más, mint egy színházi próbafolyamat. Mielőtt szabadúszó lettem, csak kőszínházban dolgoztam. Erre a fajta furcsa, kicsit színháziatlan létezésre külön szocializálódni kell. De nagyon szeretem például azt, hogy olyan közel vannak hozzánk a nézők. Mégis, ami talán a legfontosabb egy ilyen mikro környezetben, az itt dolgozó emberek személye, mint például Nagy Viki, aki egy személyben vitte a hátán a produkciót és fantasztikus munkát végzett.

Magyar Bálint:  Viki valóban nagyon sokat segített, ő volt a mindenes, maga a színházi háttér. De Megyeri Lénát is muszáj megemlíteni, aki a hely szíve és lelke. Azt látom egyébként, hogy a közönség is szeret itt lenni, idejárni.

Grisnik Petra: Szóval nem is a hely, hanem az emberek csinálják meg ezt a légkört. Abszolút jól éreztem magam, nagy élmény volt itt dolgozni.

Grisnik Petra / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Lackfi János munkáit ismertétek, olvastatok korábban tőle valamit?

Magyar Bálint:  Olvasgattam. Györei Zsolt tanított minket az SZFE-n és ő adott fel kötelező olvasmányokat, például Lackfi Halottnéző című regényét. Az elég nagyot ütött. Onnan kezdve néha rákeresgéltem. Mondjuk azt a regényt ezzel a bloggal azért nem lehet összehasonlítani.

Grisnik Petra: Oly annyira, hogy még ezt a blogját is követtem. Nagyon kedvelem a munkáit. Szeretem benne azt a kettősséget is, hogy valaki, aki olyan dolgokat ír, amitől időnként sírnom kell, mélyen megrendít, vagy épp elgondolkodtat, képes ilyen kis szösszeneteket publikálni, amiket reggel a kávém mellett elolvasok, és mire kocsiba ülök, el is elfelejtem.

Ezt az anyagot készen kaptátok, vagy alakíthattatok rajta?

Magyar Bálint:  A szövegeket a rendező, Korcsmáros György válogatta és rakta össze. A jelentős részük élőben játszódik, de van néhány olyan jelenet is, ami a színpadon lévő televízió képernyőjén látható, mint egy bejátszás. Volt a próbafolyamat során egy pillanat, amikor rájöttünk, hogy az eredeti sorrendben nem tudjuk megcsinálni az anyagot, mert nem tudunk egy ívet adni neki. Végül eljutottunk oda, hogy a sztori egy párkapcsolat stációit dolgozza fel, a férfi és a nő együttélésének fázisait. És akkor átvariáltuk a szövegeket. Így aztán volt olyan anyag, ami bekerült a tévébe, mert nem illett abba az ívbe, amit kitaláltunk, viszont mindenképp szerettük volna, ha elhangzik.

Könnyű volt ezeket a szövegeket tanulni?

Grisnik Petra: Sokszor önkéntelenül is kicseréltem benne szavakat, mert valahogy az agyam átírta, úgy éreztem, jobban hangzik, vagy jobban odaillik. Mondtam is Jánosnak, értsd meg, nem lehet azt mondani, hogy a postás Jencit herén szúrták a kocsmában. Nem, őt tökön szúrták! János tök laza volt ezzel kapcsolatban, mondta, hogy nem szájra írta a mondatokat, hiszen soha nem gondolta, hogy ezekből a blog bejegyzésekből egyszer színházi előadás születik.

Magyar Bálint:  Nem feltétlenül voltak ezek egyszerű szövegek. Petrával ellentétben én próbáltam az eredeti szövegekhez ragaszkodni. És tanulás közben sokszor eszembe jutott, hogy valószínűleg azért van mívesebben fogalmazva az anyag, mint kéne, mert ez egy írott szövegnek készült, mégis azt gondoltam, ad neki egy ízt, ha igyekszem a leírt mondatokat pontosan visszaadni.

Grisnik Petra: Te rendes vagy én meg renegát. És ez végig így volt. (nevet)

Grisnik Petra és Magyar Bálint / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Lackfi János volt bent a próbákon? Mondott valamit?

Grisnik Petra: Szabad kezet adott mindenben, ezért nem is járt be a próbákra.

Magyar Bálint: Azt mondta a premier után, nem gondolta volna, hogy ebből egy igazi történet össze tud állni.

A magánéletetekben ti használjátok a közösségi médiát?

Grisnik Petra: Imádom a közösségi médiát és totális addict vagyok. Szerintem csodálatos. Múltkor mondtam is Bálintnak, ha az ismerőseimnek csak a fele azt gondolja, hogy olyan vagyok, mint ami látszik belőlem a facebookon és az instán, akkor nagyon menő ember vagyok.

Magyar Bálint: Szakmailag fontosnak és jónak tartom. Persze időnként én is nézem, hogy egy-egy poszt milyen elképesztő. Van instagramom, de a képek 5%-án vagyok én, Inkább azt fotózom és posztolom, amit látok magam körül. Például egy hajléktalant a munkaközvetítő iroda előtt ülve, vagy hajnalban, amikor úszni megyek, a Dunát a Margit-hídról. Nem én vagyok a fontos, hanem az, hogyan látom a világot magam körül. Az insta nekem erről szól.

Grisnik Petra: Én eléggé rá vagyok erre kattanva. Az ember rajta kapja magát, hogy iszonyatos hiúsági kérdést csinál abból, hogy ha kitesz egy fotót, az vajon tetszik-e a többieknek vagy nem. Egészen gyermekien élem ezt meg. Tetszeni akarok, jófej lenni és vicces. Van ebben egy önbizalom pumpa is. De közben, amit Bálint is mond nagyon igaz, hogy szakmai szempontból lényeges és nagyon kényelmes is. Ha ne adj isten él olyan rendező az országban, akit érdeklek, beüti a nevemet, azonnal feljön a facebook oldalam és onnan mindent megtudhat rólam, mert én abszolút mindent nyilvánosra tolok.

Magyar Bálint / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A zenéket szeretitek?

Grisnik Petra: Nagyon. Bírom, hogy egészen különleges zenei humora van Balázsnak. Irtó nehéz ez a három perces műfaj. Beletenni valamit, hogy megragadjon, de a szöveget se nyomja el és ne is rágja a szádba, mégis legyen benne valami plusz. Nem tudok kottát olvasni, fül után tanulok. Sokszor előfordult, hogy nem azt énekeltem, amit Balázs leírt, de abszolút rugalmas volt. Azt mondta, ha ettől a hangtól eddig eljutsz, az nekem jó, közte mindegy, hogy mit csinálsz. Hagyta, hogy úgy csináljam, ahogy nekem jól esik, de persze az alapkoncepcióból és a stílusból nem engedett.

Mennyire van jelen az életetekben a színház?

Magyar Bálint: Ennyire. Jelenleg csak ebben az előadásban játszom. Zalaegerszegen végeztem annak idején a színész stúdióban, néhány nem kőszínházi produkcióban szerepeltem, illetve a Madách Színházban egy darabban léptem fel. Nekem az igazi közegem a zene. Klasszikus énekszakon végeztem a Zeneakadémián. Énekelek klasszikust, dzsesszt. Tanultam trombitálni, harsonázni. Ahogy már mondtam, nemrégiben megváltam a zenekaromtól, de boldog vagyok, mert egy másik csapat felkért, hogy dolgozzunk együtt projekt szinten. Ahogy a Mozsár beindult, utána néhány héttel érkezett a megkeresés.

Grisnik Petra: Ez tök érdekes, mert az én életemben is hasonlóan a Mozsár hozta meg a fordulatot. Hat évet töltöttem Kaposváron, és még mindig csak 27 éves voltam. A nulla mondatos statisztálástól az abszolút nagyszínpadi főszerepig eljutottam. Ez iszonyúan tanulságos volt, sok és komoly kihívást jelentett. Aztán egyszer csak ott találja magát az ember, hogy ő egy vezető színész. Ez nagyon menő, csak kit érdekel? Nem látja senki. Akkor már együtt voltam a későbbi férjemmel, aki másik városban dolgozott. Ő rám hagyta a döntést: ha azt mondom, megyek, tárt karokkal vár, ha azt mondom, maradok, megoldjuk azt is. Végül a távozást választottam, annak ellenére, hogy a futó előadásaimon kívül nem igen volt munkám. Egy hónapban négy-öt este voltam színésznő, a többi napon háztartásbeli. Kábé másfél éve aztán lett egy nagyon komoly karrier válságom. Arra gondoltam, úgy tudok kilépni ebből a krízisből, hogy elengedem ezt az egész színházasdit. Elvégeztem egy coach sulit és el is kezdtem dolgozni ezen a területen. Aztán egyszer csak felhívott Megyeri Léna, a Mozsár Műhely vezetője. Úgy voltam vele, oké, ezt még megcsinálom. De aztán elkezdtek jönni a munkák. Úgy mentem neki augusztusban az évadomnak, hogy az volt az ütemtervem, hogyan építem le a színészi létemet, szeptember végére pedig annyi munkám lett, hogy most azt kell kitalálni, hogy tegyek eleget a felkéréseknek.

Grisnik Petra és Magyar Bálint / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Mi mindent csináltok mostanában?

Magyar Bálint: December 1-én itt, a Mozsárban léphettem fel a Beszélő levelek esten olyan fantasztikus kollégákkal, mint Egri Márta, Mohai Tamás vagy Wunderlich József. Nagy élmény volt. Mint ahogy az újbóli találkozás a zenei vezetővel, Nyitrai Lászlóval, akinek egy szerzői estjén énekeltem négy éve Mohácson. A zenekar, amiben jelenleg dolgozom roma szvinget játszik. Van benne klarinét, cimbalom, gitár, tangóharmonika. Most épp neveztek két számmal is a Dalra, meglátjuk, mi lesz belőle. Másfél hónapja kérték fel énekesnek Horányi Julit, és abban maradtunk, hogy ha ő nem ér rá, akkor én lépek fel velük. Aztán lesz egy Valentin napi koncertem a Pannon Filharmonikusokkal Pécsett, a Kodály Központban. Ez egy ABBA szimfonikus koncert lesz. Izgatottan várom, mert régóta szerettem volna már szimfonikus zenekarral énekelni.

Grisnik Petra: November 20-án kezdtem próbálni a Kolibriben egy ifjúsági előadást, amit Szívós Károly rendez. Egy kislányt játszom benne. A témája a gyász, az elvesztés és annak feldolgozása. Aztán Tatabányára megyek, az Üvegcipőben fogok egy kis szerepet játszani Czukor Balázs rendezésében. Ha minden igaz, lesz egy Jurányis projektem is. Közben forgatok egy új sorozatban Ujj Mészáros Károllyal. Ez egy nyolc részes film, boldog vagyok, hogy többek között Bezerédi Zoltánnal és Szirtes Ágival dolgozhatom együtt.

Szerző: Spilák Klára