“Nagyon hiszek abban, hogy a színház tud adni, segíteni” – Vecsei H. Miklós estje Veszprémben is látható

2019 március 05. kedd, 7:30

Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című önálló estje Veszprémben is látható március 7-én és 13-án.  A színművész veszprémi kötődéséről és arról is nyilatkozott, hogyan látja az életét 5 vagy 10 év múlva. “Kaptam egy lehetőséget a Vígszínház igazgatójától, Eszenyi Enikőtől, hogy dolgozzam a házi színpadon. Pont egy nehezebb korszaka volt az életemnek és azt éreztem, hogy József Attila ebben az időszakban társ, és nagyon közel került hozzám az élete, embersége, hullámai és természetesen a versei” – árulta el, hogyan jött létre önálló estje.

Vecsei H. Miklós / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Mint mondta, nem áll távol tőle, hogy írjon, de magának még nem írt szerepet. – Eszenyi Enikő biztatott, hogy készítsem el, így elkezdtem írni, majd rendezni. Amikor már majdnem teljesen kész volt, akkor Marton tanár úr mindennap bejött, megnézte, véleményezte, végül elkészült a Mondjad, Atikám! című önálló estem.

Gyerekként gyakran járt Veszprémben. – Gyerekkoromban minden nyaramat Káptalanfüreden töltöttem a dédapám által épített kőházban, amit a mai napig látogatunk. Amikor kicsit nagyobbak lettünk a testvéreimmel, gyakran bebuszoztunk Veszprémbe, hogy itt mászkáljunk. Később többször voltam színházban is mint néző, hogy lássam nagyon jó barátomat, Trokán Annát a színpadon.

Gyönyörű város Veszprém – jegyezte meg. – Porga Gyula régi barátja édesapámnak. Szeretem, amilyen megszállottsággal irányítja ezt a várost a polgármester, ahogy Veszprémhez viszonyul.

Több fontos projektben is benne van, amik persze erősen kötődnek a színházhoz. – Ifj. Vidnyánszky Attilával és Kovács Adriánnal van egy alkotói triónk, a Sztalker Csoport. Ez egy képzeletbeli társulat. Bárhol, bármilyen munkát végzünk, azt a csoport szellemiségében tesszük. Erre azért van szükség, hogy a művészetünk ne széttartó legyen, hanem mindig egy irányba mutasson egy általunk meghatározott ars poetica irányába.

A csoporton belül két mellékág is található. – Az egyik a Sztalker Suli, ami egy tudatos jelenlétet oktató színi iskola minden évben 80 gyereknek. Ezt már hat éve csináljuk. A másik a Poket zsebkönyvek projekt, aminek Grecsó Krisztián az irodalmi vezetője. Az a missziónk, hogy régi kóla automatákat felújítva prémium minőségű zsebkönyveket értékesítünk. Tavaly április óta több mint hetvenezer könyvet vettek ki ezekből az automatákból. Minden várakozásunkat felülmúlja ez a szám. Rengeteg vidéki városból jelentkeznek, hogy szeretnének ilyen automatát, többek között Veszprémből is.

Hogyan látja magát 5, 10 év múlva – kérdeztük. – Szeretnék tovább dolgozni a Sztalker Csoporttal. Nagyon fontos az is, hogy lássam egyesével, hogy a suliból kilépő gyerekeknek van útjuk és van kellő önismeretük az élethez. Osztály szinten maradjon meg a közösség. Szeretném, hogy minden nagyvárosba megjelenjen a zsebkönyv automata. Magánéletileg már nem vagyok ennyire tudatos, ott inkább sodródom. Minden időmet a színházban töltöm, abszolút hivatásként kezelem. Nagyon hiszek abban, hogy ez tud adni és segíteni az embereknek. Amikor nem színházzal foglalkozom, mindig azt érzem, hogy valamit rosszul csinálok.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa 

Jegyet itt tudnak vásárolni a Mondjad, Atikám! veszprémi előadásaira.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház