“Az igazság működik, a szele, az esője” – Interjú Hernádi Judittal és Péter Katával

2019 július 04. csütörtök, 6:33

Vannak strapás anyák. Sziporkázóak, szórakoztatóak, de a legrosszabbkor szólnak, tapintatlanok, és mindig hibátlanul szúrják be a legbrutálisabb megjegyzést.

Hernádi Judit, Péter Kata / Fotó: Deim Balázs

Ha nem a mi bőrünkre menne, boldogan élveznénk imádnivaló humorukat. Na, Aurora ilyen. Pedig mindig a legjobbat akarja, az egész életét parkoló pályára állítja, hogy végre gatyába rázza a lányáét…

Dan Gordon Becéző szavak című darabjának magyarországi bemutatóját Szentendrén tartják július 5-én – az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum együttműködésében. Hernádi Judit alakítja Aurorát, Péter Kata a lányát, Emmát. Velük beszélgettünk.

A könyv talán kevésbé ismert, igazi sikert az abból készült Oscar-díjas film hozott. Nehéz egy ilyen kultikus filmtől távolságot tartani?

Péter Kata: Már az olvasópróbán szóba került a könyv filmes változata, de Kocsis Gergellyel, az előadás rendezőjével megbeszéltük, hogy az nem befolyásolhatja a mi előadásunkat. Abból dolgozunk, ami itt és most van, egymásból, meg abból, amit Gergő és mi gondolunk az anyagról.

Hernádi Judit: Muszáj, hogy az ember saját magából fogalmazzon. A film egészen másfajta eszközöket használ, más szabályai vannak. A színház – az színház! Itt más a mondanivaló.

Több szála is van a darabnak, különböző kapcsolatokat, szerelmeket, házasságot mutat meg, középpontjában Aurora és Emma anya-lánya játszmái. Bekerülnek a saját történetek is?

K.: A hangsúly valóban a kettőnk kapcsolatán van, egy nagyon erős függőség ez az anya és a lány között. Tovább nehezíti a viszonyukat, hogy ezek a szerepek olykor felcserélődnek kettőjük között. Sohasem könnyű, ha valaki nem tudja megélni a gyermekkorát. Egy felnőttnek mindig nagyobb felelősséggel kell jelen lennie. Ez nagyon megterheli a kapcsolatot, súlyos következményekkel jár, amit vagy fel tudsz dolgozni, vagy egy életen át hurcolod magaddal.

J.: Mindketten anyák vagyunk, Katának nemrég született meg a kisfia, van még mire felkészülnie. Az én lányom már felnőtt, de számomra mindig gyerek marad. A darabbéli anya-lánya viszony olyan, hogy nem tudják egymást elengedni, vagy csak nagyon nehezen. Olyan, mintha Emma lázadna az anyja ellen, azt mondja, ő másfajta életet fog élni, de valójában nem sikerül neki. Hiába lázadunk, rengeteg mintát veszünk át a szüleinktől.

Péter Kata / Fotó: Deim Balázs

Távol kell-e, távol lehet-e tartani a színházat a privát életetektől?

K.: Őszintén élem az életem, nem tartok távol semmit semmitől. Az biztos, hogy a szülés óta érzelmesebb lettem. Amikor a szerep szerinti búcsúlevelemet fel kell olvasnom, amely a gyerekeimnek szól, ott nem szabad belegondolnom a saját helyzetembe. Különben végigzokognám ezt a részt, ami színpadilag borzalmas, hiteltelen lenne.

J.: A próbákon az ember eljátssza azt, hogy mi történik vele, mi történhetne vele igazából, és utána azt reprodukálja az előadásokon. Nem lehet az igazi életünket teljesen odarakni a színpadra. Csak valami hasonlót.

Aurora, az anya nagyon erős személyiség. Emma ettől menekül el, s szalad bele egy korai házasságba, és szül gyereket?

K.: Biztos benne van ebben a menekülése is, hogy minél hamarabb el tudja kezdeni a saját életét élni.

De Aurora aztán a lány önálló életében is folyamatosan jelen van.

J.: Nem gondolom, hogy ez sajátos lenne. Szinte genetikus, olyan viselkedési minta, amely beivódott nagyon korán az életükbe, és végül így maradt. A lányommal nekem is nagyon szoros a viszonyom, van több párhuzam a darabbéli kapcsolattal, bár remélem, otthon nem vagyok Aurora.

Hernádi Judit, Péter Kata / Fotó: Deim Balázs

Kocsis Gergely arról beszélt egy interjúban, hogy a szövegkönyv olvasásakor rögtön az önök hangján szólaltak meg benne a szereplők. Kocsisban nagyon erős az irónia, a dolgok groteszk látásmódja, ami önökben is erősen ott van. Ez kap hangsúlyt az előadásban is? Hiszen az könnyen elcsúszhatna az érzelgősség felé.

J.: A darabban benne van ez is, de a mi előadásunk nem abba az irányba megy el, noha a befejezése nagyon érzelmes, az ellen nem lehet védekezni. Megindító, mély előadás, tele humorral. Gergő sajátoson fanyar, cinikus ember, mégis tele van érzelmekkel, és ez egyensúlyban tartja a darabot is.

K.: Nagyon érzelmes Gergő, amitől olykor zavarba jön. De mindannyiunkban benne van, hogy mindent inkább humorral, iróniával, kicsi eltartással nézünk, miközben hatalmas érzések szabadulnak el. Gergő fanyarsága erősen jelen lesz az előadásban, erre mindannyian vevők is vagyunk.

Aurora is látszólag kemény és cinikus.

J.: Nem cinikus. Egyszerűen csak magából fogalmaz. Mást gondolunk magunkról, hogy milyenek vagyunk. Amikor Aurora megtudja, hogy a lánya terhes, és ő nagymama lesz, az első reakciója az, hogy „uramisten, ne! Akkor most mi lesz?” Ezt egyáltalán nem illik kimondani, de közben a legtöbb embernek ez az első gondolata. Mert megváltoztatja az addigi életüket, s az újtól, a változástól az ember mindig szorong. Csak ezzel nem nézünk szembe. Önzőnek tűnik, hogy ezt Aurora kimondja, de tulajdonképpen csak őszinte. Barátkozom ezzel a nővel, akit meg kell formálnom.

Hernádi Judit / Fotó: Deim Balázs

A próbák kezdetén a karakterekről, azok egymáshoz való viszonyáról, a nézőpontokról, vagy a történetről, az érzelmekről beszéltek leginkább?

K.: Nem beszélgettünk hosszan arról, ki mit gondol a szerepéről, rögtön elkezdtük próbálni a jeleneteket. Azt éreztük, nincs szükség mély elemzésekre, persze óhatatlanul előjöttek dolgok. Menetközben dúsultak a jelenetek.

J.: Nagyon emberi ez a darab, ettől mindenki talál majd olyan részt, amelyben egy kicsit magára ismerhet. A kapcsolódási pontok miatt a nézőknek lesz egy olyan sajátos élményük, amely összecseng majd a színpadon látottakkal.

K.: Nekem is nagyon hasonló a viszonyom az anyámmal, mi is beszélünk így egymással, ismerős, ismerem. De amikor Emmának arról kell döntenie, halála után hova kerüljenek a gyerekei, az nehéz volt. Egyetlen egyszer mélyen belegondoltam. Nagyon fájt. Ha egyszer átengeded magad ezeknek az érzéseknek, onnantól már benned is maradnak.

J.: Hogy bele kelljen gondolni a darabban Emma, a lányom halálába, azt nem! A szélére megyek el… De nem ugrom bele.

Horváth Illés, Péter Kata / Fotó: Deim Balázs

Szentendrén, szabadtéren lesz a bemutató július 5-én, ősztől aztán a Belvárosi Színházban játsszák majd tovább a Becéző szavakat. A különböző terek hatnak az előadásra?

J.: A szabadtér olykor még más műfajjá is varázsolhatja az előadást. Könnyít rajta. Minden más, a levegője, a szabadsága. Az igazság működik, a szele, az esője. Mindaz, ami ott van.

Szerző: Marton Éva

Szereplők: Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés, Cseh Judit. Rendező: Kocsis Gergely.

A Becéző szavak előadásai Szentendrén: július 5., 6., 11., 12., 13.
Jegyek online is válthatók: 
https://szentendreiteatrum.jegy.hu