“Órai csínyből Liliom” – Interjú Bakonyi Alexával és Rusznák Adriennel

2019 július 25. csütörtök, 6:59

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén diplomázott a második drámainstruktor színjátékos osztály. A rejtélyes elnevezés mögött azok a színészek/bábszínészek vannak, akik már évek óta a pályán dolgoznak, de korábban nem szereztek színművész diplomát.

A mostani évfolyamon harmincan végeztek, köztük Bakonyi Alexa és Rusznák Adrienn, velük olvashatnak interjút. A szerző: Kovács Blanka, harmadéves dramaturg.

Meanwhile in Kansas / Bakonyi Alexa, Borbély Alexandra / Fotó: Mészáros Csaba

Mit jelent felnőttnek lenni?

Alexa Amikor valaki le tud mondani a saját igényeiről, valami nagyobb jóért. Erre én csak pillanatokra vagyok képes. Illetve stabilitást.

Adri Talán felelősséggel lenni valaki más iránt. Volt egy konkrét élményem. Kicsi volt még a fiam, kint szeles idő volt és hezitáltam, hogy aznap kell-e sapka, sál. Akkor valahogy megéreztem annak a súlyát, hogy most egy ideig erről a kisemberről én döntök és a döntéseimnek lesznek következményei. Például megfázik, ha nem öltöztetem fel jól. Felelősséget.

Felnőttnek tartod magad?

Adri Igen.

Alexa Nem.

Szeretnél az lenni?

Alexa A felnőttséghez, azt hiszem, hozzátartozik az is, hogy elfogadod, hogy végesek az energiáid. Én annyi mindent akarok az élettől egyszerre, projektről projektre látok még csak, nincs séma.

Adri, mi felnőtt életednek az első emléke?

Adri Amikor az utolsó érettségi vizsga után, jövök le a suli lépcsőjén a kosztümömben,/nevet/ és elégedetten rágyújtok egy cigarettára a parkban. Nem teljesen felnőtt, de ott már az ember valamire készen áll.

Rusznák Adrienn / Fotó: Theater Online

Hol érettségiztél?

Adri Debrecenben, az Adyban.

A játék a gyerekek privilégiuma?

Alexa A felnőttek mintha elvárnák egymástól, hogy a legkevésbé sajátságosan legyenek jelen. Ami eltér a megszokottól, az provokációnak hat. Például pincérként az első napomon fájt a lábam az állástól, ezért szünetben találtam egy fát és jógáztam. Ma már értem, hogy miért szólt rám a főnök, de a monotonitástól én lelkibeteg leszek.

Adri Nagyon jó lenne, ha nem az lenne. Elsősorban a gyerekkorhoz köthető és szerencsés az, aki meg tudja őrizni a játékkedvét, mind a gyerekei mellett, mind a munkájában.

Mit jelent a játék?

Adri Önfeledtséget. Egy olyan cselekvést, amiben mindenki jól érzi magát, mert ha nem érzi jól magát, akkor nem játszik.

Mohai Tamás és Bakonyi Alexa az Így viszik át című előadásban

Te mennyit játszol egy nap?

Alexa Ha azt veszem játéknak, hogy szórakoztatom magam, akkor az időm többségében.

Igen? Mi az, ami nem játék?

Alexa Amikor valaki komolyan veszi magát, nincs összekacsintás, vagy nyitottság. Azt hiszem, számomra minden játék, ami pozitív vagy pozitívan hat.

És mit jelent a színészet?

Alexa Kommunikáció. Mediálás. Egy dolgozatban Kiss Erzsit hoztam példának. Zavarbaejtően határátlépő. Nincs egója, mikor színpadon van és felszabadít ezáltal engem is nézőként. Mélyen emberi attól, hogy nincs rajta szűrő. Ezt keresem a színészetben, vagyis ezt szeretném elérni.

Adri Szabadságot. Egy terepet, a bennünket ért mindenféle élmények feldolgozására, újraélésére és a tapasztalataink továbbadására.

Rusznák Adrienn / Fotó: Juhász Éva

Miért lettél színésznő?

Alexa  Hogy minden megtörténhessen, ne kelljen választanom identitást, egy avatárt, hogy na, akkor ez vagyok én és csak ez. Nem lenne igaz. Megnyugtat, hogy képlékenynek kell maradnom.

Adri Valamikor tizenévesen rájöttem arra, hogy igazán szabad csak a színpadon vagyok. Zárkózott kamasz voltam, és sokkal több dolgot meg mertem tenni a színpadon, mint az életben.

Alexa Eleinte szemlélődő gyerek voltam, ha valami közösségi művészkedés volt, csak akkor nyíltam ki. Ha ünnepség volt, mesét írtam, klipszerű koreográfiákat gyártottam, cserébe az úgynevezett magatartásom felett szemet hunytak. Egy darabig. Aztán kamaszként valami eltört bennem. Nem tudtam visszarántani magam konstruktív irányba, bezárkóztam az éjszakába. Rétegek rakódtak rám, megijedtem, hogy úgy maradok. Elfelejtettem magamat, ahogy Szép Ernő Verája mondja. Emlékszem, néztem a 9/11-es közvetítést a tévében, és szinte vártam, hogy megjelenik Bruce Willis közeliben egy gépen. Nehezen hittem a valóságnak. Menekültem, vetítettem, keménykedtem, hogy biztonságban érezzem magam. Ezt le akartam bontani, ember lenni, aki kapcsolódni tud. Ösztönösen visszavágytam. Azt éreztem, hogy a színészetben a játék kibillent a legdurvább falakból, az ítéletekből: mindenkit meg kell érteni. Az alkotás volt az egyetlen helyzet, ahol ez részemről meg tudott történni.

Bakonyi Alexa a Nofilter c. sorozat forgatásán

Hogyan lettél színésznő?

Adri Érettségi után az Új Színház Stúdiójába kerültem, ahol az ottani színészek tanítottak minket és statisztáltunk az előadásokban. Majd a Stúdió „K” Színházhoz kerültem. És tulajdonképpen onnan datálom azt, hogy színésznő vagyok. Ott találkoztam Fodor Tamással, aki akkor a színház vezetője volt, s az nekem egy nagyon fontos találkozás volt. Azt gondoltam, ő a megfelelő ember arra, hogy elindítson engem ezen a pályán. Így is történt.

Alexa Radnai Márknak, és a Meanwhile in Kansasnek köszönhetően. Vagyis ott derült ki, mit szeretnék megtanulni.

A minek?

Alexa A Bárka Színházban volt egy Óz parafrázis, s én a heroinista Dorkát játszottam. Közben lekerültem Székesfehérvárra a színházhoz, adtam magamnak egy évet, hogy kiderüljön, mi dolgom ezzel az egésszel. Ott jött egy főszerep, ami arrafelé lökdösött, hogy érdemes tovább ásni, valami van. Aztán felmértem, mik a fő pontok a teljes képhez, és ezeket gyűjtöttem, mint a Super Mario-ban a gombákat. Nekem nem volt mesterem, az nagyon hiányzik. Hogy senki nem fogja a kezed, nem követi a fejlődésed vagy visszafejlődésed, nem volt hova nyúlni, kivel megbeszélni, magamtól kellett leszűrnöm mindent.

Rusznák Adrienn / Magyar Színház: Kár hogy kurva

Most végzel drámainstruktor szakon. Mit jelent ez a szak?

Alexa /Nevet/. Levelező színész szak. Pályán lévő színészek képezik magukat akadémikusabb keretek között 3 évig, BA.

Adri Ez a szak azoknak lett kitalálva, akik már több éve a pályán vannak, de annak idején nem kerültek be a Színművészeti Egyetemre. Hogy még tanuljanak, fejlődjenek és végül megkapják a diplomát. Kicsit nekem olyan, mint egy visszaigazolás, hogy igen, itt a helyetek.

Miért választottad?

Alexa Tetszett, hogy megtarthatom a teremet, a munkáimat, meg ami egyébként köt a világhoz, és mégis találkozom a hazai színészképzés hagyományaival is.

Adri Van bennünk, a korábbi sikertelen felvételik miatt egy kudarcélmény, vagy hiányérzet, ami nem feltétlenül hasznos. Az is benne volt a döntésemben, hogy a diploma megszerzésével ez változhat, bár nem hiszem, hogy tehetségesebbnek érezném magam. Illetve nem tudom, még nincs a diploma a kezemben… /Nevet/.

Liliom / Bakonyi Alexa, Géczi Zoltán / Fotó: Ónodi Zoltán

Mit tanultál itt?

Adri Mintha az osztályfőnökeink legfőbb célja az lett volna, hogy valamiféle azonos ízlést tanítsanak nekünk. Nagyon sokféle helyről, különböző iskolákból érkeztünk és ez a „massza” sokszor mégis egyneművé tudott válni az egyetemen. Az osztálytársaimmal való találkozásért is megérte. Sokat tanultam tőlük.

Alexa Legtöbbet az osztálytól, igen. Például próbálni. Nekem volt a legkevesebb tapasztalatom. Durva volt nézni, hogy pillanatok alatt hova nyúlnak magukban, bátrak voltak és hihetetlen flexibilisek. Nagy szerencse felnőtt színészekkel iskolapadban találkozni. Unikális helyzet volt: a valódi élet tétjei nélkül játszani kiforrott emberekkel, művészekkel. Kár, hogy ez alig tudott szervülni az egyetemen belül, kevesen látták. Szerencsére volt találkozás most tanuló rendezőkkel is, az talán nyitott ezen egy kicsit. Az elméleti képzés erős volt, sokat adott. Karsai György, Győrei Zsolt, Zsótér Sándor dimenziókat ugrasztottak párszor 45 percben is.

Szerinted mi a színházcsináló felelőssége?

Alexa Hogy ne hagyjuk magára az embereket.

Adri Reagálnunk kell az előadásokkal a körülöttünk való történésekre. És, hogy adjunk… a nézők máshogy menjenek ki az előadásról, mint ahogy beültek.

Rusznák Adrienn / Fotó: Juhász Éva

Neked mi volt az utolsó ilyen előadás?

Adri A debreceniek Három nővére. Ott nagyon szélsőségesen voltak ábrázolva a figurák, de szerintem mindenki megtalálhatta magát közöttük és épp ettől a szélsőségtől hamarabb észrevehettük azt, hogy tényleg ilyen hülyék vagyunk? Oké, akkor ezt holnaptól másképp csináljuk.

Te mit csinálsz azóta másképp?

Adri /Nevet/. Jobban figyelek a kapcsolataimra, illetve azok igazságára. Vagy magamra. Tanulok bátornak, vagy bátrabbnak lenni az életben. Nem feladni a vágyaimat, ilyesmi… Azt hiszem.

Van olyan célközönség, akik iránt érzel felelősséget?

Alexa Én aziránt a közönség iránt vagyok elkötelezett, aki még nem tudja, hogy szereti a színházat.

Te milyen színházat szeretsz?

Adri Milyen színházat szeretek? Jó kérdések ezek. /Nevet/.

Alexa Ha minél meglepőbb társítások vannak benne. Alkotók közt, témában, műfajban

Adri Azt a színházat szeretem, ami hat rám. Ami új gondolatokat vagy érzéseket ébreszt bennem, és amitől kicsit más ember akarok lenni.

Bakonyi Alexa / Fotó: Csányi Dávid

Mondasz ilyen előadást?

Adri Például a Bebújós Pass Andi rendezésében, egy ilyen élmény volt. Persze nekem most nagyon aktuális a téma. Abban az előadásban megcsinálták azt, hogy elviszik a gyerekeiket az óvodába a szülők és amikor öltöztetik át őket, a felnőttek maguk öltöznek át és mennek be végül a csoportszobába. És persze régóta tudjuk, hogy a gyerekeink tükrök, de ez egy olyan erős gesztus volt, hogy onnantól tényleg odafigyeltem arra, hogy ami idegesít a gyerekemben, az belőlem fakad. És hogy mekkora jelentősége lehet egy rosszul vagy rosszkor kimondott mondatnak… Ezekre azóta jobban figyelek.

Alexa Például a József Attila Színházban a Lila akác, ahol a főszereplő (Nagy Norbert, Forte társulat) ott volt egy teljesen más játéknyelvhez szokott közönséggel. Jó volt látni a nézők mennyire koncentrálnak, és élvezik, hogy valami más. Szép a homogenitás, meg a konzekvens ízlés is, de az csak szép. A világok találkozása meg izgalmas.

Rusznák Adrienn / Az éj sötétje / Fotó: Juhász Éva

Ki a szakmai példaképed?

Alexa Húha. A példakép azt jelenti, hogy te is szeretnél valami olyasmit elérni?

Hát, hogy valami olyasmit képvisel, ami tetszik neked. Nem feltétlen…

Adri Például a Nagy Mari ilyen. Osztályfőnököm volt az Új Színház Stúdiójában. Sok mindenben hasonlítunk. Az mindenképpen példaértékű számomra, ahogy ő hozzááll a szakmához vagy egy szerephez. Nemrég épp a szakdolgozatom kapcsán beszéltünk és azt mondta, hogy díjak ide vagy oda, tulajdonképpen egy színész problémája végig ugyanaz marad: hogyan találjon kulcsot egy szerephez. Ezt meg akarom őrizni.

Alexa Akkor például Horváth Csaba. A műfajok ötvözése, tágítása miatt. Eke Angéla önállósága. Tényleg népszerűsíti a kultúrát, lavírozva celebség, highfashion és tantermi színház között. Koltai M. Gábor. Az Örkény Színház ars poeticája. Nem tudom. Sok mindent szeretek. Sok a kreativitás és tehetség körülöttem. Ritkán jut el az átlagemberhez, a mainstreamhez is, azt nagyon sajnálom.

Meanwhile in Kansas / Bakonyi Alexa / Fotó: Mészáros Csaba 

Hogy állsz neki egy szerepnek?

Adri Ez változó, erre nincs egy állandó receptem. Figyelek, figyelem a történéseket körülöttem, akkor is, ha egy jelenetben benne sem vagyok, vagy épp nincs szövegem. Nézem a többieket, vizsgálom a szerepemet, a karaktert, a gondolatait. Belülről haladok.

Mi az álomszereped?

Alexa Nincs.

Adri Lassan már nem játszhatom el őket. /Nevet/.

Alexa Marla a Harcosok Klubjából. De lehet, hogy már kicsit kiéltem.

Adri Azt tudom, hogy Ophélia sokáig az volt. De Csehovtól azt hiszem, szinte bármit szívesen játszanék.

Szerinted te mit jelentesz a színpadon?

Adri Híjj. Hát, remélem, hogy érzékenységet, ha ilyen jelentés van. Akkor azt hiszem, hogy azt.

Alexa Szeretném hinni, hogy mindenkiben megvan minden és bármi kihozható. De valószínűleg egy erős, vérbő nőt. Makrancosat, heddagablert, nehezet. De akadt agyas pszichopata, vagy Berlin felett az égbéli elemelt sorslény is, útkereső naíva, sőt fiú is.

Bakonyi Alexa / Fotó: Mizere Flóra 

Eltér a színpadi jelentésed a hétköznapitól?

Adri Azon szoktam gondolkodni, hogy a színpadon olyan igazán nagyot hazudni senki nem tud a lényét illetően. Lehet valaki egy nagyon valamilyennek tűnő ember az életben, de ha felmegy a színpadra, és annak nyoma sincs, akkor szerintem az az igazság, amit ott látunk.

Azt gondolod, hogy a színpadon jobban megmutatkozik az ember valódi énje, mint az életben?

Adri Valami ilyesmit, igen. Nem azt akarom mondani, hogy aki jó Jágó az az életben is egy Jágó, csak… de lehet.. /Nevet./ Sokszor van, hogy elhitetnek magukról dolgokat emberek az életben és iszonyúan át tudnak verni, de a színpadon engem nem.

“Négyeshatos” a Stúdió K-ban / Rusznák Adrienn

Milyen következtetést vonsz le abból, amilyen szerepekre választanak?

Alexa Nem jó a behatárolósdi, a kategorizálás, ami sokszor fizikai jegyek alapján történik. Hát lehetetlen ilyen egydimenziósan állni egymáshoz, avítt is, hamis is. Ha csak másokra várnék, hogy meghatározzák, „mire vagyok jó”, bezárva érezném magam. Ezért is mozgok önnállóan is. Például pályázom előadásokra. Színészként nem szokás egy darab létrehozásán operatívan dolgozni. Vannak furcsa pillanatai, van tanulnivaló. De számomra az, hogy „kinek mi a dolga”, inkább megegyezés, térképészet, egymás elképzeléseinek kölcsönös tisztelete. Van, hogy rendezői helyzetet színész old meg, van, hogy színészit a rendező. Aki a melóval van elfoglalva, aki együtt akar működni, igazából az jár jól. Irodában, színházban, pult mögött, mindegy. Néha azt érzem, cipeljük azt a súlyos maradvány beidegződést, hogy ha valami ellenében határozzuk meg magunkat, az az erősebb. Hogy én „mit nem csinálok”, mi „nem az én dolgom”. Szerintem ez változik, változnia kell. Például az Így viszik át írónője, Tóth Réka Ágnes járt a próbáinkra, majd az előadással külső helyszínekre segíteni, holott messze nem volt kötelessége. A dolog volt fontos neki, nem a pozíció, hanem a közös szenvedélyünk. Sok minden, ami valakinek elképzelhetetlen, másnak valóság. Ez nem jó vagy rossz, ez van. Mozgásban vagyunk.

Mit jelent neked lenni?

Adri Nekem lenni?

Alexa /Nevet/. Kárpáti György Mór, gimis barátom azt mondta, magassarkúban, krokodilokat sétáltatva lát.

Adri Munkát. De ne kérd, hogy kifejtsem. /Mosolyog/.

Alexa A szakdolgozatom kapcsán feltettem azt a kérdést, hogy kinek mi jut eszébe a pop szóról. Volt, aki azt írta, hogy én. Nem tudom.

Adri Alapvetően szabadságot jelent, amit sokszor elveszítek, és aztán dolgozom azon, hogy visszaszerezzem.

Alexa Igyekszem megtartani a saját világom. Azt a bizonyos mixet értelmiségi gimi és gyárimunkás nagyszülők, színpad és szervezés közt.

Hogyha egy dráma szereplője lennél, milyen instrukció állna a neved mellett?

Adri Egy zárkózott ember, aki az összes bizonytalansága ellenére nagyon erős. Nagy dolgokra lennék képes egy drámában. /Nevet/.

Férfi lennél vagy nő?

Adri Nő mindenképpen.

Mi volt Alexáról az első benyomásod?

Adri Alexát régebbről ismerem. Egy sugárzó, fiatal lánynak láttam és nagyon üdének. Azt éreztem, hogy jó lehet a közelében lenni.

Bakonyi Alexa / Komáromi Jókai Színház: Zsugori

Mi volt Adriról az első benyomásod?

Alexa Babaarcú rémnek tűnt. Egy sötét, végtelenül bájos babának. Az volt az első benyomásom, hogy semmit nem fogok róla megtudni, amit ő nem akar, hogy megtudjak.

Üzensz valakinek valamit?

Adri Nagy lehetőség! /Nevet/. Azoknak üzennék, akik bármilyen formában tanítanak, hogy figyeljenek oda a tanítványaikra és egy pillanatra se felejtsék el, mekkora felelősség a munkájuk.

Alexa Név nélkül, hogy köszönöm. Általánosságban azt, hogy lehet és érdemes egymástól tanulni. A hogyanokat. Akkor is, ha nem abból jövünk, és nem azok a mintáink. Sőt, akkor különösen.

*

Adri!

Adri Igen?

Mit tanultál Alexától?

Adri /Nevet/. Mondjuk lazaságot… Amit még szeretnék, az a tempója. Amíg én hosszan agyalok dolgokon, hogy ez vagy az hogy legyen, jó lesz-e úgy, addigra ő már elintézte.

Liliom / Rusznák Adrienn, Géczi Zoltán

Alexa, te mit tanultál Adritól?

Alexa Nagyon sok mindent tanultam Adritól; nyugalmat. Elképesztő belső nyugalma van. Meg a csendben levésnek az elképesztő gyógyító erejét. És nagyon, nagyon sok empátiát tanultam még az Adritól. Szociális empátiát is többek között. Férfiak felé, mert az nem volt. És most sem nagyon erős. /Kacagnak/.

Miről szól a darab, amit csináltok?

Alexa Blanka, ezt Molnár Ferenc írta, és…

Még nem akarom, hogy kiderüljön, mi a darab. Csak, hogy mi a lényege.

Adri Nekünk ez egy felnövéstörténet, ugye?

Alexa Ühüm.

Adri Manapság hamarabb születnek meg az utak, a választások, mint hogy valaki valójában megismerné önmagát és azt, amire igazán szüksége van. A főhősünk sem tesz fel magának bizonyos kérdéseket.

Alexa Törekedtünk is arra, hogy a nagyon különböző karakterek a harmincas korosztályt reprezentálják. Szerintem ez egy közlekedési csomópont, a harmincas korosztály. Úgy értem, hogy harmincasként az ember nagy választások, dilemmák, döntések előtt áll, ma már nagyon hosszúra nyúlik egy-egy felnövéstörténet és erről tökre szeretnék beszélni.

Bakonyi Alexa

Kedves Olvasók, szerintetek mi lehet ez a darab?

Alexa Ez Molnár Ferenc Liliom című darabja.

Adri Igen.

Hogyan teremtődött ez a projekt?

Alexa Ezt a Színművészeti Egyetemnek köszönhetjük, mert mi padtársak voltunk Győrei tanár úr óráján, ahol elemeztük ezt a darabot. És akkor Adri kuncogva megjegyezte, hogyha ő Julika, akkor én milyen jó Marika lennék. És akkor tulajdonképpen egy ilyen órai beszélgetésből született a koncepció. Emlékszem, ránk is szóltak, hogy dumálunk.

Adri Ránk is szóltak, igen. Miközben szereposztást gyártottunk.

Alexa Ott kezdődött minden. Azóta elképesztő utat járt be az előadás. Most gyakorlatilag egy hármas kooprodukció: a Színművészeti Egyetem, a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház, és a Szentendrei Teátrum csokrában fog megvalósulni, NKA támogatással.

Rusznák Adrienn, Bakonyi Alexa

Kinek szól?

Alexa Mindenkinek.

Adri Mindenkinek, igen.

Alexa Az lenne a cél.

Szerző: Kovács Blanka, harmadéves dramaturg