“A Baltazár Színház életem legjobb döntése volt” – Interjú Müller Péter Sziámival

2019 október 11. péntek, 7:00

Müller Péter Sziámi Baltazár Színház oszlopos tagja, fontos szereplője a Nézzünk bizakodva a jövőbe! című Örkény-egypercesekből készült előadásnak.

Jelenleg LIVING-LOVING című életHŰ koncertjére készül az Erkel Színházban, de bármit is csinál, az a legfontosabb számára, hogy olyanokkal vegye körül magát, akiket szeret.

Mikor és hogyan lettél a Baltazár Színház tagja?

Több mint tíz éve. Már korábban is nagyon szerettem a munkáikat, de egyszer Tóth Krisztina elhívott egy vacsorára, ahol találkoztam a társulat vezetőjével, Elek Dórával. Aztán viszonoztam a vacsorameghívást, és írtam a Baltazárnak egy dalt, ami felkerült a Sziámi Az Isten álljon meg! című lemezére. Később Dóra szólt, hogy szeretné, ha szerepelnék egyik készülő darabjukban, a Kőválaszban. Némi habozás után beleálltam, és ez életem egyik legjobb döntésének bizonyult.

Mi a legfontosabb, amit a Baltazártól kapsz? Akár szakmailag, akár emberileg…

Kedély, remény, szeretet és döbbenetes új szakmai dimenziók. Csodás színészek, példátlanul jó csapatmunka, magas szellemi színvonal – a kedvenc színházam a mai napig. És – bár dolgoztam korábban is sérült emberekkel, gyerekekkel – teljesen új képzeteket szereztem itt a “fogyatékról” mint hagyatékról.

Volt bármilyen hatással a Baltazárbeli munkád a koncertjeiden való színpadi jelenlétedre?

Egészen biztosan – de ezt még sose analizáltam. Volt már olyan, hogy éneklés közben rajtakaptam magam egy-egy ottani gesztusom újrahasznosításán.

Mit adsz te a Baltazár Színháznak? Miért érzed úgy, hogy passzolsz a csapatba?

Hálát tudok adni. Talán azért passzolok, amit egy dalban úgy írtam meg, hogy: „egyforma köztünk a különbség”.

Október 11-én és 13-án újra láthat téged a közönség a Baltazár színpadán. Mit tesz hozzá Örkény egyperceseinek világához a Nézzünk bizakodva a jövőbe! című előadás, amiben szerepelsz?

Igazából (sok nagyra értékelt, profi színházi előadás és alakítás után is) ez tűnik az örkényi groteszk első igazán adekvát színpadi megfogalmazásának. Nagyon jól áll a társulatnak ez a nyelv és kifejezésforma. Biztos vagyok benne, ha Örkény István látná ezt az előadást, ő is nagyon elégedett lenne vele.

Hozzád közel állnak Örkény szövegei? Mit szeretsz bennük leginkább?

Mindig bírtam őket, és egyetemistaként egyszer már részt vettem az egypercesek színpadi feldolgozásában – de csak most értettem és szerettem meg igazán a következetességüket.

Október 29-én lesz életműkoncerted, ami a te megfogalmazásodban életHŰ koncert. Mi a különbség a kettő között?

Az életműkoncert lezárt, és kicsit nekem nagyképű kategóriának tűnik. Az életHŰ megfogalmazás (Novák Péter találmánya) pont azt mutatja meg, ami a szándékom időről időre: a kalandos és sokszínű életem lehető legtöbb dimenzióját szeretném ezen a koncerten bemutatni. Többek között a Baltazár Színház színészeit, együtt az ország legjobb zenészeivel – mindannyiukhoz munkakapcsolat és barátság fűz. Az élethű jelen esetben azt tükrözi, hogy mindig azt csináltam, amit szeretek, és azokkal, akiket szeretek. Ilyen az életem, az Erkelbeli koncertre pedig hihetetlenül izgalmas, sok műfajt és zenei stílust keverő crossover alkotások születtek.

Az életHŰ koncert amolyan összegzésnek tűnik, főleg úgy, hogy ilyen reprezentatív helyen, az Erkel Színházban lesz az esemény. Mi alapján válogatod össze a műsort? Úgy is kérdezhetném: mit tartasz fontosnak a saját életművedből?

A gyerekeimet, a házasságomat, a barátságokat, szerelmeket, együttléteket, közös agyalásokat, röhögéseket, zokogásokat, ilyesmiket. Ja, és az összes dalt, műfajuktól függetlenül. Vannak fajsúlyosak, vannak könnyedek, de mind fontos, mert olyan üzeneteket tartalmaznak, amiket nekem küldtek valahonnan fentről. Maga az ihlet a legfontosabb számomra.

Bizakodva nézel a jövőbe?

Miért is ne? Erről írtam egy számot, a címe Egy vagy egy se – talán ezzel tudnék a legpontosabban válaszolni a kérdésre:

“Hogy van-e Isten, vagy nincsen,

hogy te hiszel, vagy nem hiszel benne,

az mindegy, de az életed arra van,

hogy úgy éld le, mint ha lenne….”

Legközelebb október 13-án, vasárnap látható a Nézzünk bizakodva a jövőbe! c. előadás. JEGYET ITT TUDNAK VÁLTANI!

Szerző: Puskás Panni