“Nekem jól jött ez a pihenő” – Interjú Mészáros Bélával

2020 május 19. kedd, 7:00

A járvány idejére a Jurányi Latte is átalakul. A következő hetek interjúalanyai ugyanazokra a kérdésekre válaszolnak, mint például hogy mi hiányzik számukra a legjobban a kényszerszünet előttről, mire jut végre idő a négy fal között, de olvasni- és néznivalót is ajánlanak nekünk. Ezúttal Mészáros Bélát, a Katona József Színház művészét kérdezték.

Hogy vagy? Hogy telnek a napjaid?
Jól vagyok, bár tudom, hogy sokaknak nehéz időszak ez, de én nagyon szerencsés vagyok, mert hazajöttem Pilisvörösvárra, és itt a kert. Nekem jól jött ez a pihenő. A karantén előtt forgattuk a Mintaapák című sorozatot, és az esti előadásaimmal együtt megterhelő volt. Persze furcsa volt, amikor egyik pillanatról a másikra „megszakadt a film”, hogy hirtelen se színház, se forgatás.

Mi hiányzik az életedből jelenleg a legjobban?
A színház légköre.

Hogyan él tovább számodra a színház a kényszerszünet alatt?
Olyan szempontból tovább él a színház, hogy én is csináltam videókat a Katonának, valamint mesét, verset olvastam fel online. Az az igazság, hogy örülök, hogy kint dolgozgathatok a kertben, kicsit így eltávolodva a színháztól. Persze vágyom a színházra, a próbákra, de nem volt megterhelő ebben az utóbbi két hónapban színház nélkül élni. Igaz, néztem online előadásokat, a Katona is feltett néhányat.

A Szürke galamb próbáján a Katonában / Fotó: Dömölky Dániel

Milyen szép élményt tudsz kiemelni az elmúlt időszakból?
Több időt tudtam a barátnőmmel tölteni. Az is szép élmény, hogy egyre rendezettebb itthon a kert. Az utóbbi hetek sövény- és fűnyírással, locsolással, favágással teltek, illetve a ház körül, a garázsban, a faházban rendszereztem a dolgokat. Nagyon élvezem, hogy van látszata a munkámnak. A betonlapok között kinőtt fűszálakat kézzel, késsel szedegetem ki egy kis sámlin üldögélve. Persze eltart két-három napig, meg fáj utána a derekam, de imádom ezt csinálni.

Öröm az ürömben: mi az, amire végre most van időd?
A nővéremmel sokkal többet tudunk találkozni. Meg van időm olvasni, illetve megnézni egy-két sorozatot.

Milyen könyvet, filmet, sorozatot, online programot ajánlanál az olvasóknak?
Jelenleg Pál Ferenc Ami igazán számít című könyvét, és egyéb önismereti könyveket olvasok. Most pótoltam be a Trónok harcát és a Breaking Bad-et (Totál szívás). Utóbbit mindenkinek ajánlom, aki még nem látta, nagyon jó a dramaturgiája és szuper színészek játszanak benne. Illetve a The End of the F***ing World (A ki***tt világ vége) című brit sorozatot is ajánlom, ami egy tizenéves lányról és fiúról szól.

Miben változtatnál az életeden az elmúlt hetek tanulságaként, ha vége lesz a karanténnak?
A kevesebb több. Csak ülni a kertben, hallgatni a madarakat, a csendet, csendben lenni, kevesebbet beszélni, nem pörgetni magamat annyira, jobban meghallgatni a másikat, jobban figyelni magamra. Megpróbálnám mindezt megtartani akkor is, ha majd elkezdődik újra a munka.

Jurányi Latte