“A színházi előadások online térbe helyezése minimum kétséges” – Interjú Cserepes Gyulával

2021 február 07. vasárnap, 16:21

A MU Színház interjúsorozatában ezúttal Cserepes Gyula táncos-koreográfus, az Atelier 21220 megálmodója válaszol.

Változott-e a színházi munkához való hozzáállásod a jelenlegi helyzetben? Ha igen, miben?
Azt gondolom, hogy a színházról alkotott képemre, az ott folyó munkával kapcsolatos hozzáállásomra nincsen hatással a járvány. Pontosabban még nincs olyan távolság, amiből rálátásom lenne, hogy hatással van-e rá vagy sem.

Fotó: Herbály Judit

Min és hogyan dolgozol a Covid idején?
Jelenleg a szakdolgozatomon dolgozom, valamint egy olyan táncnépszerűsítő programsorozat létrehozásán, aminek első lépcsőjeként az online térben keresünk táncosokat. A Táncra Fel! című projekt első fázisában az azonos nevet viselő Instagram oldalra töltöttük fel a jelentkezők videóit. A nézők szavaztak a kedvenc táncaikra. A három legtöbb like-ot kapó táncost meghívom, hogy az általam választott kettő táncossal együtt dolgozzunk február-március során. Ekkor szeretném velük létrehozni azokat a rövid táncokat, amikkel aztán megvalósulhat a projekt második fázisa, ahol arra akarjuk majd intiválni a nézőket, hogy tanulják meg a kedvenc táncukat, vegyék fel, ahogy táncolják és küldjék el nekünk. Ebből lenne a következő versengés, szavazás, aminek végén a nyertesekkel Budapesten dolgoznánk együtt. Ezután kezdődhetne el a harmadik fázisa a projektnek, ahol a táncosokkal különböző helyszíneken (művház, fesztivál, tornaterem, focipálya, stb.) megrendezett események keretén belül a helyieknek megtanítanánk a táncokat és együtt járnánk azokat velük. Kvázi egy kortárs táncházat alakítanánk ki így és ezáltal gondolom, hogy népszerűsíteni tudnánk a táncot stílustól, életkortól és lakóhelytől függetlenül.

Tervezel-e reflektálni a járvány okozta társadalmi jelenségekre?
Véleményem szerint a Táncra Fel! projekt több tekintetben reflektál a járvány okozta társadalmi jelenségekre. Az online térben történő táncba hívás által megmozgatnánk azokat, akiknek mostanában erre nincs lehetősége. A projekt közösséget teremt, ami képes átívelni fizikai és generációs határokat. S ha sikerül megvalósítani a távlati célt, akkor ténylegesen ki- és megmozdítanánk az országot.

Mit gondolsz, hosszú távon változtat-e a Covid a színházba járási szokásokon, és ha igen, hogyan?
A tavaszi karantén után az volt az általános tapasztalatom, hogy az emberek ki voltak éhezve a közösségben töltött időre. Ebben a második karanténban úgy látom, hogy a színházi előadások online térbe helyezése minimum kétséges. Bizonyára vannak olyan előadások, amelyek így is tudnak működni, de a többség nem erre van kitalálva. Ráadásul több ismerőstől hallom, hogy megvette a jegyet, de mire jön a közvetítés, már nem ül le a képernyő elé. Ebből kifolyólag én arra tippelek, hogy az emberek többsége tárt karokkal fogja az élő koncerteket, színházat, cirkuszt és a többi közösségi eseményt fogadni.

Az interjút készítette: Stermeczky Zsolt Gábor / MU Színház