“A pályaválasztásnak most is van tétje” – Interjú Pass Andreával

2021 március 30. kedd, 4:20

Márciusban a Káva Határes(e)tek workshop-sorozatának immár hatodik alkalma került megrendezésre. Ez alkalommal Pass Andrea tartott foglalkozást első saját drámai szövege, a Kő, papír, olló című osztályterem-színházi darabja mentén.

Miért pont a Kő, papír, olló című előadás szövegkönyvét választottad a workshop témájául?

Mivel ez a foglalkozás egyetlen alkalomból áll, egy olyan anyagot szerettem volna választani, amelyben konkrét és egyszerű fogódzókat találsz, ha darabot szeretnél írni. A Kő, papír, olló esetében, ahogy azt már a címe is mutatja, tudatos döntés volt, hogy különböző képeket előhívó motívumokra építsem a történetet, és amelyekre az előadást követő foglalkozást is fel lehet majd fűzni. Ezek a motívumok adják a darab struktúráját, ami olyan dramaturgiai elgondolás, amiről egy háromórás kurzuson érdemben tudok beszélni.

Pass Andrea / Fotó: Dömölky Dániel

Mit lehet tanulni az írásról egy pár órás workshop alatt? Te mikor és hogyan kezdtél el írással foglalkozni?

Ha valaki már foglalkozott dramaturgiai kérdésekkel korábban, akkor akár pár óra is hasznos lehet, vagy inspiráló, ami talán még fontosabb! Egyébként az első saját darabom a Kő, papír, olló, amit 2012-ben mutattunk be, és amelynek születése annak köszönhető, hogy akkoriban jártam a 120 órás drámapedagógiai képzésre Kaposi Lászlóhoz. Ekkor ismerkedtem meg az osztályterem-színházi előadásokkal is. A Kő, a papír, olló talán ezért is hiteles hivatkozási pont egy olyan drámaíró kurzuson, ahol a résztvevők még nem jutottak el egy dramatikus szövegkönyv összeállításáig, de tervezik azt.

A Kő Papír Olló c. előadás a pályaválasztás kérdéseivel foglalkozik. Szerinted hogyan és miben változott a témához való általános hozzáállás a bemutató óta elmúlt majdnem tíz évben? A 2012-es bemutató után hét évig játszottátok a darabot középiskolásoknak. Szerinted más lenne a mai fiataloknak (az úgy nevezett Z generációnak) játszani? Vajon változott a pályaválasztáshoz, pályakezdéshez való hozzáállás mióta egyre gyakrabban beszélünk a “Lifelong learning” fogalmáról?

Ezeket a kérdéseket összevonnám és egy választ adnék rájuk. A pályaválasztásnak most is van tétje. Ez az elhatározás a diákok életében az első igazán nagy döntés, amelyet felelősen kell meghozniuk, a felnőtté válás első nagy lépése, határvonala ez, még akkor is, ha bekerülve egy felsőoktatási intézménybe a jövőtervezés kérdése átértékelődik bennük. A Kő, papír, ollót másfél éve játszottuk utoljára a WSO-n, ahol Adorján Beáta is látta a darabot. Engedélyt kért, hogy előadást készítsenek belőle a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulatával. Külön öröm számomra, hogy a Kő, papír, ollóval indult útjára náluk a színházi nevelés, azóta számos iskolában játszották az előadást. Számomra ez is azt mutatja, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok hozzáállása alapvetően nem változott a darabban ábrázolthoz képest

(…)

FOLYTATÁS A KÁVA HONLAPJÁN.