Tompa Gábor: “Kolozsváron probléma a közösségek elszigeteltsége”

2016 november 10. csütörtök, 11:02

26 éve áll a Kolozsvári Állami Magyar Színház élén, amelynek főrendezője is. Tompa Gábort a Népszava kérdezte.

A Népszava cikkéből:

Ionesco Az új lakó című abszurd drámájával vendégszerepelt a Pesti Színházban a bukaresti Nottara Színház. Az előadás rendezője, Tompa Gábor szerint a darab igen különleges helyet foglal el Ionesco életművében, mindössze három nap alatt írta, miután utolsó lakhelyükre, a Montparnasse-ra költöztek az ötvenes években.

„Ma már az abszurd drámákat nem fogadják a nézők meghökkenéssel, mert a valóság jócskán meghaladta ezeket. Az új lakó elején van egy házmesternő, aki rengeteget fecseg, de utána a darab rendkívül szűkszavúvá válik, valami nagyon személyes van benne, ami a többi Ionesco-műben sokkal metaforikusabban van jelen. Több művében is vizsgálja a méltó eltávozás lehetőségét. Retteg az olyan haláltól, ami áthúzza az egész élet értelmét, ami értelmetlen fizikai szenvedéssel, szellemi széteséssel jár. Az egyik fő témája az állandó idegenség, amikor sehol nem érzi otthon magát valaki. Akár a saját hazájában, városában, bőrében sem. Ezért elszigeteli magát a világtól. Ezúttal az utolsó költözésről van szó, arról a költözésről, ami ebből a világból, a másikba történik. Ebben az esetben a tárgyak azokat az emlékeket jelképezik, amelyeket az ember utolsó pillanatában még összegyűjt, mert végső soron az emlékeink maradnak meg, ameddig emlékezünk, addig vagyunk” – fogalmazott az alkotó.

tompa2
Fotó: kollokata.wordpress.com

Tompa Gábor elmondta, 26 éve igazgatja a kolozsvári magyar színházat. Andrei Plesu, aki az egyik legrangosabb művelődési miniszter volt Romániában, nevezte ki 1990-ben, halottak napján. Azóta 24 művelődési miniszter volt, többször egy-két hónapon belül is változtak.

„Általában nem veszik át az előző kormánytól azt, ami esetleg működött. És, ha új miniszter jön, mindent elölről kell kezdeni. El kell menni elmagyarázni olyan dolgokat, amelyeknek nyilvánvalóaknak kellene lenniük. A színházunk tagja az Európai Színházi Uniónak, ez bizonyosfajta együttműködési stratégiával jár. Az Interferenciák című nemzetközi fesztivált például november 24-től, már ötödik alkalommal rendezzük meg. Megalázkodás állandóan pénzért lobbizni, bizonytalannak lenni a költségvetésben. De nem panaszkodom, mert a kolozsvári magyar színházat ebből a szempontból nem nagyon kezelték mostohán, és ebben azért szerepe van a román színházi szakmának is. Most viszont Kolozsvár nem kapta meg a kulturális főváros címet, ezt Temesvárnak ítélték. Kolozsváron probléma a közösségek elszigeteltsége. De nem csak az etnikai közösségek elszigeteltségéről van szó, hanem a különböző társadalmi rétegek, generációk, vallások közöttiről is” – számolt be Tompa Gábor.

A teljes interjú itt olvasható.