Mit jelent az a szó, hogy „idegen”? – Választ keres az Interferenciák Fesztivál

2016 november 20. vasárnap, 11:28

Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál november 24-én nyitja meg kapuit a közönség előtt. A programban idén 14 ország 20 meghívott előadása szerepel, valamint a kolozsvári színház két előadása. 

A fesztivált megelőző sajtótájékoztató az előző évekhez hasonlóan a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának diákjai által, Györgyjakab Enikő színész vezetésével összeállított etűddel indult, melynek témája az idei kiadás mottója, az idegen odüsszeiája volt.

nathan-der-weise_foto-bettina-stos

Nathan der Weise (Fotó: Bettina Stöß)

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója és válogatója elmondta, az idegenség fogalma nem csupán az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb méretű migrációs jelensége miatt időszerű, ez a problémakör évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget.

Mit jelent az a szó, hogy „idegen”? Mi az az „én” és mi a „másik”? Hogyan válik valaki idegenné? Beszélhetünk-e önmagunk idegenségéről, a sajátban megjelenő idegenről? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vetnek fel az idei fesztivál előadásai.

ernellaek

Az idei kiadáson olyan kiemelkedő alkotók előadásait láthatja majd a kolozsvári közönség, mint Tomaž Pandur (a fesztiválnyitó Faust-előadással), Armin Petras, Andriy Zholdak, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Jurij Kordonszkij, Bodó Viktor, Margarita Mladenova, Ivan Dobchev, Jarosław Fret valamint Hajdu Szabolcs.

A fesztivál történetében először lesz látható Kolozsváron orosz, ír, macedón, luxemburgi és szlovén társulat, de visszajáró társulatokkal, művészekkel is találkozhat majd a közönség.

Csoma Botond, kolozsvári városi tanácsos fontosnak tartotta a kultúra szerepét a városban élő közösségek közti hidak kiépítésében, melyhez meglátása szerint az Interferenciák Fesztivál is nagymértékben hozzájárul.

faust_aljosa-rebolj

Faust (Fotó: Aljosa Rebolj)

A fesztivál főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, főszponzor a MOL Románia. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az UNITER, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg. Partnerek: TIFF Ház, Kolozsvári Nemzeti Színház, Tranzit Ház, Erdélyi Néprajzi Múzeum, REACTOR de creație și experiment, Remarul – 16 februarie Gyár, Kolozs Megye Tanácsa, Goethe Zentrum | Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, British Council, IATC – Színikritikusok Nemzetközi Egyesülete, Toyota, FestivApp, biletmaster.ro.

A fesztivál programjában szereplő tíz nagytermi előadásra Interferences Grand 2016 néven 200 lejért kedvezményes jegycsomag vásárolható; jegyek elővételben a www.biletmaster.ro weboldalon, vagy a színház jegypénztárában válthatók. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján, valamint idén először a FestivApp mobilalkalmazáson keresztül is.

Ernelláék Kolozsváron:

“Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak. A dolgok itt vannak körülöttünk csak meg kell ragadni őket, és elmesélni valahogy. Filmen vagy levélben, buszmegállóban vagy telefonon mindegy. Most színházban. Hagyjuk a formaságokat, csak beszéljünk, mondjuk el, amíg tudjuk, amíg lehet. Adjunk hírt egymásnak, egymásról” – mesélte a Maladype előadásáról Hajdu Szabolcs.