Elhunyt Kőmíves Mihály, sepsiszentgyörgyi színész

2016 november 30. szerda, 9:58

A Tamási Áron Színház munkaközössége mély fájdalommal tudatja, hogy Kőmíves Mihály, a Tamási Áron Színház színésze 75. évében eltávozott közülünk.

Kőmíves Mihály 1942-ben született Aradon, és a Marosvásárhelyi Színművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Rögtön az egyetemi diploma megszerzése után 1964-ben a Tamási Áron Színházhoz szerződött.

komives

Alázatos, fegyelmezett, megbízható, ugyanakkor minduntalan meglepő, vérbeli karakterszínész volt. Nem a főszerepekről vált híressé, viszont jó humora, öntörvényűsége és önpusztító szenvedélye benne volt minden szerepében. Kiváló jellemfestő képességének köszönhetően megfelelő rendezők mellett értékes és utánozhatatlan figurákat alakított. A Hegyi patak(1976/1977) című előadás próbafolyamata kapcsán Tompa Miklós rendező a következőképpen fogalmazott a Vikárost alakító színészről: „Minyókából nagyszerű dolgokat lehet kihegedülni”. A Barabás Olga által színpadra vitt Don Juan (1997/1998) című előadásban Don Louisként egy olyan megkeseredettségében zavarba ejtő apát formált, amelyre ma is emlékezünk.

Kőmíves Mihály az a típusú karakterszínész volt, aki nélkül nincs jó színház. Ha az előadások elhalványulnak, Kőmíves Mihály egy-egy hanglejtése, sajátos gesztusa bizonyosan megmarad mindazok számára, akik láthatták őt színpadon. Versenyre buzdító heccelődéseivel egyrészt derűre hangolta a környezetét, másrészt felébresztette társaiban az önkritikára való képességet.

A Tamási Áron Színház társulata, a magyar nyelvű színjátszás számára halála egyaránt nagy veszteség.

Emléked őrizzük. Nyugodj békében!