Temesvári Kiválóság-díj: Az Apakaland bábszínészeit díjazták

2016 december 15. csütörtök, 14:17

Idén is kiosztották a Temesvári Kiválóság-díjakat.

Az elmúlt évben elért sikereikért, kimagasló tehetségükért, szakmai alázatukért és fáradhatatlanságukért díjazták december 15-én, csütörtökön a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház öt bábszínészét, Nagy Dórát, Lukács Szilárdot, Szilasi Eszter Júliát, Szilágyi Olgát és Vass Richárdot.

Az ünnepélyes keretek között zajló rendezvényen olyan temesvári, vagy Temesváron élő és alkotó művészeket méltatnak, akik aktívan hozzájárulnak a város kulturális életének fejlődéséhez és annak alakításához.

Szívből gratulálunk mindannyiuknak!

Az Apakalandról:

Neil Gaiman, brit kortárs író leginkább tudományos-fantasztikus (sci-fi) elbeszéléseiről és regényeiről, a BBC-nek és HBO-nak írt forgatókönyveiről és képregényeiről ismert. Azt már kevesen tudják róla, hogy mesterien ért az élet legbanálisabb dolgainak világra szóló kalandként való elmeséléséhez. Ki gondolná például, hogy tejért menni a boltba felér egy galaktikus, téren és időn átívelő, világmegmentő küldetéssel, ahogyan az a Szerencsére a tej című gyerekregényében is történik?

Ezt a végtelenül sokszínű és izgalmas szöveget fogta és dolgozta át Ioan Brancu bukaresti bábszínész, rendező a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházbábszínész csapatával közösen. A hagyományos és nonkonformista bábtechnikákkal életre keltett és színpadra álmodott gyerekelőadás középpontjában a kor társadalmának apaképe kerül gorcső alá és egyszersmind rehabilitálja azt.  Kalapot emel az apai bátorság, leleményesség és végsősoron az apai szeretet előtt. Az apák előtt, akik nem tőrődve az űrlények fenyegetéseivel, a kalózok éles kardjaival, a vulkánisten pöfögéseivel mindent megtesznek azért, hogy tejet vigyenek haza a gyerekeik reggelijéhez.

Ioan Brancu, az előadás rendezője úgy véli a bábszínház nem életkor, nyelv vagy nemzet függő. A bábszínház olyan ősi, ösztönös előadói forma, mely a holt anyag életre keltésének „mágiájával” foglalkozik. A temesvári színház fiatal bábos csapata, Lukács Szilárd, Nagy Dóra, Szilasi Eszter Júlia, Szilágyi Olga és Vass Richárd pedig kitűnő művelői ennek a fajta „mágiának”. Kezük között zöld űrlények, haragos vulkán istenek és beszédhibás vámpírok kelnek életre.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásának bemutatójára április 21-én került sor.