Mitől remekmű Puskin Anyeginje? – Gyergyószentmiklóson keresnek választ

2017 január 13. péntek, 13:51

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház január 15-én Puskin Anyegin című klasszikusát mutatja be Botond Nagy rendezésében.

Ajánló a darab elé:

Mitől remekmű Puskin Anyeginje? Milyen ma is érvényesnek számító kérdéseket fogalmaz meg ez a csaknem kétszáz évvel ezelőtt született mű? Szerelem, boldogságkeresés? Elég ezekbe a kulcsszavakba kapaszkodnunk, miközben pontosan az elmagányosodással küzdünk?

Folyton várunk valamire, aminek talán csak a saját, öntörvényű valóságunkban van létjogosultsága. Néha annyira ragaszkodunk, hogy azt gondoljuk, az elengedés tulajdonképpen az élet utolsó lényeges momentuma. De ha megszabadulnánk ettől a rögeszmétől, talán határtalan ragyogásként bontakozna ki bennünk egy olyan végleges állapot, melyben azonos az élet és halál. A hétköznapi tapasztalaton túli ajándék pedig: mozdulatlan tánc, ízen túli édesség, mely semmivel sem mérhető.

Az Anyegin erről a vágyról mesél és az elengedésnek azon mélységéről, melybe belezuhanni akár több életen keresztül is érdemes a szikrányi, de mindent felülmúló szépség miatt. Mert lehet, csak az ilyen szerelmek bírnak ki kétszáz évet.

Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Jegyek válthatók munkanapokon 10 és 16 óra közt a Figura jegyirodájában, vagy előadás előtt a helyszínen.

A rendező szavaival az előadásról:

„Puskin Anyeginje egy csaknem 200 évvel ezelőtt írt mű, amely aktualitását egyáltalán nem veszítette el, kiállta az idők próbáját. Olyan fontos emberi dolgokról beszél, mint a szerelem, a boldogságkeresés. Ezek ma azért is nagyon fontosak, mivel egy olyan világban élünk, ahol az egyik fő probléma a folyamatos elmagányosodás, az illúziók építése, a türelmetlenség, az, hogy emberi kapcsolatokat próbálunk létrehozni, de azok érvényüket veszítik. A mű egy olyasfajta erősséggel és színességgel, gazdagsággal beszél az emberről, az ember viszonyáról, hogy az felkavaró és elgondolkodtató tud lenni” – beszélt a színre vitt műről Nagy Botond rendező a bemutató előtti sajtótájékoztatón a Székelyhon.ro beszámolója szerint.

Mint mondta, az előadás sokszínűen bontja ki az ember viszonyát a világgal, illetve önmagával. „Nem lesz egy kényelmes előadás a néző szempontjából lévén, hogy egyfajta utazást kínál, amit mindenki többé-kevésbé be fog járni. Valószínű, lesznek, akik – ha nem tudják ezt elfogadni – ki fognak menni az előadásról” – mondta.

Fotó: Jakab Lóránt

Szereposztás:
A. Sz. Puskin >> SZAKÁCS LÁSZLÓ m.v.
Jevgenyij Anyegin, földbirtokos >> FARAGÓ ZÉNÓ
Vlagyimir Lenszkij, költő >> KÁDÁR L. GELLÉRT e.h.
Tatjana Dimitrijovna Larina, Larina idősebbik lánya >> SZILÁGYI MÍRA e.h.
Olga Dimitrijovna Larina, Larina fiatalabbik lánya >> MÁTHÉ ANNAMÁRIA
Larina asszony / Filipjovna, öreg dajka >> BARTHA BORÓKA
N. herceg, Tatjana férje >> DÁVID PÉTER
Továbbá >> BOROS MÁRIA, FODOR GYÖRGYI, VAJDA GYÖNGYVÉR

Díszlet, jelmez >> MÁRTON ERIKA
Színpadi mozgás >> GEORGE POP
Dramaturgiai konzultáns >> TAMÁS ISTVÁN
Light designer >> ERŐSS LÁSZLÓ
Zenei szerkesztés >> BOTOND NAGY
Külön köszönet >> FERENCZI ZOLTÁN, KÓNYA ÜTŐ BENCE, JAKAB LÓRÁNT

BEMUTATÓ:  JANUÁR 15., VASÁRNAP, 19.00

KÖVETKEZŐ IDŐPONTOK:
január 16., hétfő, 19.00
január 20., péntek, 19.00
február 2., csütörtök,19.00