Nem kap dotációt Komáromtól a Jókai Színház – Megszólalt Tóth Tibor igazgató

2017 január 16. hétfő, 9:53

2017-ben a komáromi városi képviselő-testület döntése alapján a Komáromi Jókai Színház elesett a város pénzügyi támogatásától. Tóth Tibor színházigazgató ennek kapcsán nyilatkozott a döntésről, a kulturális intézmény gazdasági helyzetéről és az új évad üzenetéről.

“Valójában egy-két szavazaton múlt az eredmény. (…) Ha megnézzük a nyilvános szavazatokat, talán ki lehet következtetni belőlük néhány érdekességet. A különféle politikai frakciók megpróbáltak egységesen állást foglalni. A dolog érdekessége, hogy a szlovák nemzetiségű képviselők megszavazták számunkra a támogatást, ahogy egységesen a Híd frakciója is. Az MKP tagjai közül viszont egyetlen egy képviselő sem döntött a támogatásunk mellett, hasonlóan a függetlenekhez.A dolog érdekessége számomra, hogy a mérleg nyelve épp egy olyan független, magyar képviselő volt, akit valamikor szoros szálak fűztek az intézményhez” – számolt be Tóth Tibor a bumm.sk-nak.

Bárdos Judit és Tóth Tibor Székely Csaba Bányavirág című drámájában.

“Úgy gondolom, a városi képviselőknek túl kéne lépniük a politikai, világnézeti, ízlésbeli különvéleményen és a kisszerű helyi csörtéken. Színházunk egy országos jelentőségű intézmény, amely a város hírnevét öregbíti azáltal, hogy minőséget produkál. A Komáromi Jókai Színház azzal a több mint 100 előadással, amelyet évente lejátszik székhelyén nagy mértékben hozzájárul a város kulturális életéhez” – tette hozzá a színigazgató, aki arról is beszélt, az elmúlt években 10 000 eurót hagytak jóvá, melyet az ülőalkalmatosságok kárpitozására, valamint a bejárat előtti lépcsők és térkövek felújítására használtak fel. Az idei évben ezt a területrekonstrukciót szerették volna folyatni.

A kérdésre, milyen gazdasági helyzetben van jelenleg a Jókai Színház, Tóth Tibor úgy felelt: “A nemzeti színházak kivételével jelenleg egy színház sincs rózsás helyzetben. A vidéki intézmények gazdasági helyzete a fenntartótól függ – a fenntartó kalkulálja ki a színház éves dotációját. Nyitra megye lehetőségeihez mérten támogatja a színházat, tehát negatív diszkriminációt nem tapasztaltunk. 2008-ban a gazdasági válság következményeként az összes színház támogatása csökkent, a Jókai dotációjából 15%-ot vontak le. Bár azóta csöpögtetnek vissza bizonyos összegeket és minimális (3-4%- os) béremelések is történtek, gazdaságilag már nem vagyunk képesek utolérni magunkat”.

 

 

“Tájainkon nagyon veszélyes jelenség, hogy nagy az asszimiláció és fogy a magyar anyanyelvű közönség, nem is beszélve az elvándorlásról. Jó lenne rájuk építeni, de sajnos az Angliában élő fiataloknak nem tudunk Komáromban színházat csinálni. Szeretném, ha Komárom újra élhető város lenne és a fiatalok megtalálnák itt a boldogulásukat. Ez egy körforgás: ha az embereknek van egzisztenciájuk, a kultúrára és egyéb dolgokra is többet tudnak költeni” – összegzett Tóth Tibor.

A teljes interjú itt olvasható.