„A Figura mindannyiunk számára egy közös ügy” – Albu István válaszolt

2017 január 29. vasárnap, 13:17

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház nemrégiben kinevezett igazgatóját a maszol.ro kérdezte.

 

A maszol.ro cikkéből:

Arra a kérdésre, mi vonzotta a Figurához, Albu István így felelt: “Az elmúlt évadokban több előadást is volt alkalmam rendezni a Figuránál és minden munkám után azt éreztem, hogy ide nekem még vissza kell térnem. Az, hogy igazgató lettem, számomra (ebből a szempontból) csupán egy újabb formája a visszatérésnek. Természetesen sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi válthatja ki belőlem folyamatosan ezt a késztetést és minden alkalommal a válasz ‘az Emberek’ volt. A figurások, akiket megismertem, akikkel szerettem dolgozni, akikkel közös színházi nyelvet tudtunk beszélni, és akik között otthon érezhettem magam.”

A direktori posztért éppen egy „ősfigurással”, Pázmán Attilával versenyzett, erről Albu István így beszélt: “Megmérettetést első sorban magammal szemben éreztem a menedzseri terv elkészítése közben. Az ‘ellenfelemről’ – ha lehet így nevezni – csak az első ‘forduló’ után értesültem, miután a vizsgáztató bizottság nyilvánosságra hozta a tervek értékelésének eredményeit, utána pedig nem volt alkalmam személyesen is megismerkednem vele, hiszen a második kör, a menedzseri terv szóbeli megvédése, egyénenként zajlott. A tény, hogy a másik jelentkezőben egy ősfigurást tisztelhettem, örömmel tölt el, mert ebből is látszik, hogy a Figura nem engedi el olyan könnyen az embereit. Szinte mindenki, aki valaha figurás volt, érez egyfajta késztetést arra, hogy különböző formákban folyamatosan részt tudjon venni a színház életében.”

A frissen kinevezett igazgató szerint két dolog különbözteti meg a Figurát a többi erdélyi magyar színháztól: a hivatalosan is jegyzett kísérleti színházi profil és a figurás szellemiség. Ezek határozzák meg a mai Figura Stúdió Színházat. “Bár 1995-ben Bocsárdi László átvitte a társulat nagy részét Sepsiszentgyörgye, az ő színházi látásmódjából fakadó szellemiségből jócskán maradt itt a Gyergyói-medencében, Gyergyószentmiklóson, a színház falai között és az emberekben. Talán ezért is sikerült a Figurának megőriznie a kísérleti jellegét és úgy gondolom, hogy ma is hasonlóan ösztönző hatású tud lenni a fiatalokra, akik – nem csak kimondottan színészként vagy színházi emberként – önmagukat szeretnék megvalósítani” – hangsúlyozta Albu István.

“Az elkövetkezendő időszak arról fog szólni mindannyiunk számára, hogy bebizonyítsuk – elsősorban saját magunknak: igenis helyünk van a Figura Stúdió Színháznál. Fontos, hogy közös nyelvet tudjunk beszélni, hasonlóan gondolkodjunk a színházról. Nagyon kevesen vagyunk, az elvégzett munkát tekintve pedig mindenki több feladatot lát el, mint ami a munkakörébe tartozik. Ez természetesen senki számára sem könnyű, de korábbi rendezéseim során meg tudtam ismerkedni az itt dolgozókkal és jelen pillanatban maximális bizalmat tudok szavazni mindenkinek, mert a Figura mindannyiunk számára egy közös ügy… Másként nem is tudna működni a jelenlegi körülmények között” – szögezte le a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.