A Karamazovok angol felirattal Marosvásárhelyen

2017 február 16. csütörtök, 21:41

F.M. Dosztojevszkij – Richard Crane: Karamazovok című színpadi adaptációja harmadik évada szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának műsorán. A kolozsvári Albu István rendező irányításával színrevitt darab nem egyszerűen színpadi adaptáció Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij remekművéből. Richard Crane kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is. A mű cselekménye bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul, hősei az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói, egymás spiritualizált tükörképei – mindez kortárs színpadi nyelven fogalmazva.

„A színművészek fantasztikus játéka méltó módon teszi egésszé Albu István rendezői koncepcióját. A Tompa Miklós Társulat négy igen tehetséges, fiatal színésze hihetően, hitelesen formálta nem csak a saját „fő szerepét”, hanem az intenzíven változó mellékszerepek sokaságát is. Nagy színészi feladat ez, az alakítások pedig nem nőtték túl a Kisterem adta tér bensőséges voltát, az agresszió, az impulzív érzelemkitörések nem harsányak, sem túljátszottak, inkább visszafogottak és felbugyogóak voltak, méltóak ahhoz a mély, szinte torokszorongató, dohos reménytelenséghez, amelytől szinte dániai történetként „bűzlött” az előadás”- írta kritikájában Kaáli Nagy Botond.

A KARAMAZOVOK szereposztásának tagjai: Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba és Tollas Gábor. Jelmeztervező Bocskai Gyopár. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Rendező: Albu István.

Az előadás újra megtekinthető 2017. február 20-án, hétfőn este fél 8-tól a Marovásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Ezúttal az előadás szimultán angol és román nyelvű felirattal követhető.

Jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865), valamint a www.biletmaster.ro honlapon.