Csak egy szóval mondd – Női történet a perifériáról Szabadkán

2017 május 04. csütörtök, 11:06

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Csak egy szóval mondd című darabját mutatta be Elvira Lindo regénye nyomán.

G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella / Szabadkai Népszínház / Csak egy szóval mondd

G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella / Szabadkai Népszínház / Csak egy szóval mondd

A művet Gyarmati Kata dramatizálta, a produkciót a vendégművészként visszatérő Edvin Liverić állította színpadra.  A szerepeket G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella és  Ralbovszki Csaba játssza. A megszokottól eltérően az előadás nem a Jadran színpadon, hanem a Klein house / Social Bar and Art Gallery-ben tekinthető meg. Az előadásra (a helyszínspecifikum miatt) rendhagyó módon dohányzó és nemdohányzó verzióra lehet jegyet váltani.

Körmöci Petronella, G. Erdélyi Hermina / Szabadkai Népszínház / Csak egy szóval mondd

Körmöci Petronella, G. Erdélyi Hermina / Szabadkai Népszínház / Csak egy szóval mondd

„A darab két, a harmincas évei elején járó, a társadalom perifériájára szorult nő arcképe, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, és bizonyos értelemben tanúi egymás életének. Találkozásaikat, az együtt töltött éveket, a velük történt leginkább tragikomikusnak mondható eseményeket, különös kapcsolatukat, vitáikat, összetartásukat, mindkettőjük illúziót és csalódásait ismerjük meg az előadáson keresztül” – olvasható a produkció ajánlójában.

G. Erdélyi Hermina / Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Csak egy szóval mondd

G. Erdélyi Hermina / Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Csak egy szóval mondd

G. Erdélyi Hermina nemrég kapott Jászai-díjat. “Érdekesnek ígérkezik az évad, és már most is az, mert nem egészen így voltam ‘beosztva’ az elején. A Gerincbántalmakban eredetileg nem lettem volna benne, és mivel tavaly dolgoztam Veljko Mićunovićtyal, amikor megtudtam, hogy nem vagyok benne az előadásban, nagyon bántott, mert ő egy olyan rendező, akivel szívesen működök együtt. Olyan színházat csinál, amely tűzbe hoz, de elfogadtam a döntést. Az évad első fele színészileg nem volt nagy kihívás, mit tagadjam, aztán úgy alakult, hogy mégis belekerültem a Gerincbántalmakba, és akkor nagyon boldog voltam. Most pedig egy háromszemélyes előadásra készülünk, mely szintén a szívünk csücske. A darab egy regény adaptációja. Repertoárra volt tűzve, de nem tudtuk, ki rendezi, nem tudtuk, sikerül-e színpadra állítani. Elvira Lindo Csak egy szóval mondd című regényéről van szó. Ez egy kortárs spanyol mű. Háromszereplős lesz, két nő, egy férfi felállásban. Jó kis műhelymunka, jó szereplehetőségekkel. Ez a negyedik bemutatóm az évadban, és nagyon régen volt már ilyen, hogy egy idényben négy premierem legyen, de jól érzem magam. Szeretek sokat dolgozni, csak legyen legalább egy olyan darab évente, amely egy kicsit jobban igénybe veszi a pszichémet és a lelkemet” – mesélte a színésznő.