Júniusban Kolozsváron vendégszerepel a Vígszínház

2017 május 10. szerda, 9:19

A két intézmény közti hagyományos előadáscsere keretében júniusban újra két előadással vendégszerepel Kolozsváron a Vígszínház.

Hegedűs D. Géza / Hallgatni akartam / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Hegedűs D. Géza / Hallgatni akartam / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Június 1-jén, csütörtökön 19 órától a Stúdióban lesz látható a Hallgatni akartam című monológ Hegedűs D. Géza előadásában, Marton László rendezésében. A Hallgatni akartam című művet Márai Sándor az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első, emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak.

Don Juan / Fotó: Dömölky Dániel

Don Juan / Fotó: Dömölky Dániel

Június 2-án, pénteken a nagyteremben a Kovács D. Dániel által rendezett Don Juan vendégszerepel 19 órától. Don Juan a sokfélében az egyedit, a végesben a végtelent keresi. Tettben és gondolatban is olyat mer, amit senki más. Megszállottan tör egyre nagyobb és nagyobb célok felé. Arra kíváncsi, hogy mit engedhet meg magának, meddig mehet el, hogy hol az a bizonyos határ. Az ég megbünteti majd érte – mondják. Na persze, hiszem, ha látom – gondolja ő. S mégis ki tudna ellenállni egy ilyen férfinak? Az előadás főszerepét Hajduk Károly játssza, Sganarelle, Don Juan szolgálója Hegedűs D. Géza. További szerepekben: Lukács Sándor, Bata Éva, Varju Kálmán, Hegymegi Máté, Kerekes József, Seress Zoltán, Telekes Péter, Karácsonyi Zoltán, Bach Kata, Puzsa Patrícia, Szitás Balázs, Viszt Attila, Hunyadi Borbála.

Az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában naponta 10-14 óra között és előadások előtt másfél órával, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.