Prah – Spiró-dráma a szabadkai Népszínház idei utolsó premierje

2017 május 26. péntek, 17:39

Június 2-án mutatja be Czajlik József rendezésében Spiró György Prah című drámáját a szabadkai Népszínház.

Szabadkai Népszínház: Prah - olvasópróba

Szabadkai Népszínház: Prah – olvasópróba

Vicei Natália és Mezei Zoltán játsszák Spiró szánni- és szeretnivalóan ismerős házaspárját, akik egy nap megnyerik a lottó-főnyereményt, közel kétmillió eurót – mindezt a ma Szerbiájában, a mai helyzetek között. Az előadást Forgács Miklós és Gyarmati Kata dramatizálták, és Bíró Tímea látta el a rendezőasszisztensi, súgói, ügyelői feladatokat.

Forgács Miklós dramaturg a darabról:

A szerencse megteremti a mindenható kisembert, aki maga dönt mindenről, szabadon. Ott áll egy emberpár a maga banális nyeszlett kis paradicsomának a közepén. És éppen kiűzetik. Nem baj, hogy már ezerszer megtörtént. Nem baj, hogy a paradicsom kissé rohadt. Ők mindig elhitték, hogy ez a paradicsomuk. De főleg nem gondoltak bele. Nem álltak meg. Tettek, vettek, cselekedtek, csináltak, ügyeskedtek, túléltek. Aztán hirtelen jön a szerencse. A szerencse pont úgy néz ki, mint egy nyertes lottószelvény, egy nagy rakás pénz. Ők megállnak ebben az ütött-kopott paradicsomukban. Ez csak az igazi kiűzetés.

Megállnak. Megtorpannak. Kiesnek a ritmusból. Beszélgetnek. Gondolkodnak. Álmodoznak. Érzik, most boldognak lehet lenni. Érzik, most lehet boldognak lenni. Nem valahogy boldognak, de bárhogy. Szabadon, pofátlanul, rendetlenül, cikázva, önfeledten, nem gondolva sem előre, sem hátra.
Ami eddig fájhatott volna, az most nagyon fájni kezd. Minden összeomlik.

Nincs rémisztőbb elhagyatottság, mint amikor a napi rutin összeomlik. Amikor nem folytatni kell, de elkezdeni. Az örök vesztes kisember szűk, dohos paradicsoma helyett, meg lehet teremteni a határtalan lehetőségek teljesen saját magánparadicsomát. Eljött az idő, megadatott, végre megvalósulhatnak a kisember álmai, de miről tanúskodnak ezek a zavart, fejletlen, bizonytalan, megejtően suta, sorvatag kis álmok?