Tízen a filmért – Marosvásárhelyi színészek is bekerültek a projektbe

2017 május 31. szerda, 11:15

A programban résztvevő színészek a fesztivál ideje alatt a média és a szakemberek figyelmének kereszttüzében lesznek.

Korpos Andrást, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színészét és Anca Loghint, a Liviu Rebreanu Társulat színésznőjét is beválogatták a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) hatodik alkalommal megszervezett Tízen a filmért (10 pentru film) projektjébe. A korábbi években B.Fülöp Erzsébet és Berekméri Katalin színművésznők vettek részt a filmes rendezvényen.

Anca Loghin és Korpos András (fotó: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Anca Loghin és Korpos András (fotó: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Ezúttal Tudor Giurgiu rendező, producer, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica és Cristiana Gavrilă színikritikusok, Viorica Capdefier casting igazgató, Răzvan Penescu, a LiterNet portál kiadója és Ileana Cecanu újságíró, projektkoordinátor válogattak jeles színművészeket a projektbe.

A Tízen a filmért célja, hogy olyan, kőszínházakban bizonyító színházi művészeket mutassanak be a filmes szakma alkotóinak, akik ezzel a segítséggel elindíthatják filmes karrierjüket. A 2017-es évben beválogatott tíz színész a következő: Alexandru Voicu, Amalia Ciolan, Anca Loghin, András Korpos, Carmen Florescu, Eduard Trifa, Emilia Bebu, Lucian Pavel, Radu Lărgeanu, Richard Hladik.

A programban résztvevő színészek a fesztivál ideje alatt a média és a szakemberek figyelmének kereszttüzében lesznek, a június 8–10. között sorra kerülő Román Film Napjai alatt workshopokon, filmpremiereken vesznek részt, bemutatkoznak a közönségnek, a média képviselőinek, valamint lehetőséget kapnak romániai és külföldi filmes szakemberekkel (rendezők, producerek, casting-ügynökök, filmszínészek) való találkozásra is. A résztvevőkről személyre szóló prospektusokat, dedikált fotót és profi stúdióban rögzített videót is készítenek.

A programnak látható eredményei vannak, B. Fülöp Erzsébet színésznő például ezt követően kapott szerepet Lucian Teodor Rus Inimi cicatrizate (Behegedt szívek) című filmjében.