Kortárs gyerekversekből készült zenés-táncos előadás Nagyváradon

2017 június 11. vasárnap, 15:12

A VANmeSE című produkciót június 13-án, 17 órától mutatja be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadás rendezője és szerkesztője Foltin Jolán, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas táncművész, rendező, koreográfus.

Nagyvárad Táncegyüttes: VANmeSE

Nagyvárad Táncegyüttes: VANmeSE

„Az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb verseskötete volt egy bizonyos svéd gyűjtemény, amelyben teljesen új hangnemben, a mai gyerekek nyelvén születtek verssorok. Nem sokkal ezután nálunk is napvilágot látott egy Friss tinta című kötet, amelynek már a címe is felhívta magára a figyelmet, s amelyet a pedagógusok is nagyon nagy szeretettel forgattak. Óriási választék volt benne versekből. Innen jött az ötlet, hogy a gyerekversek újdonságával közelítsem meg a kiskorú közönséget” – nyilatkozta Foltin Jolán, az előadás rendezője.

Nagyvárad Táncegyüttes: VANmeSE

Nagyvárad Táncegyüttes: VANmeSE

A VANmeSE túlnyomó részt Szabó T. Anna és Kukorelly Endre gyermekeknek szánt költeményeire alapoz, amelyeket Kiss Ferenc és Lázár Zsigmond zenésített meg. Az előadásban nagy szerep jut a zene és a tánc mellett a játéknak, illetve a népi hagyományoknak is: „Évszakokra bontottuk a produkció egyes fejezeteit és minden évszakban találtunk egy nagyon szép szokást, tehát lesz benne egy autentikus, folklorisztikus rész is. Megjelenik benne például Luca széke, a kiszebábú és a téltemetés, de a nyarat is megelevenítjük” – árulta el az előadás rendezője.

A VANmeSE bemutatójára és június 14-én 17 órától kezdődő második előadására jegyek még korlátozott számban kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon.