A vágy villamosa Kolozsváron – Főszerepben Kézdi Imola és Pethő Anikó

2017 június 28. szerda, 9:12

A 2016-2017-es évad utolsó bemutatójaként Tennessee Williams A vágy villamosa című klasszikus művét viszi színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Kézdi Imola és Tom Dugdale a sajtótájékoztatón / Fotó: Biró István, maszol.ro

Kézdi Imola és Tom Dugdale a sajtótájékoztatón / Fotó: Biró István

A darabot Tom Dugdale amerikai rendező állítja színpadra a dráma ősbemutatójának 70. évfordulója alkalmából. A kolozsvári bemutató szerda este lesz a színház stúdiótermében. A bemutató azért is ünnepi, mert éppen hetven évvel ezelőtt, 1947-ben mutatták be Tennessee Williams klasszikusát – mondta Visky András, a színház művészeti vezetője, aki szerint nagy teher ezzel a darabbal dolgozni a múltja, népszerűsége miatt, de nagy kihívás is egy fiatal rendezőnek.

Készül A vágy villamosa / Fotó: Biró István

Készül A vágy villamosa / Fotó: Biró István

A rendezőt leginkább a műfajok találkozásának és átjárhatóságának kérdése érdekelte a mű esetében. Az amerikai iskolákban kötelező olvasmányként tanított drámából a bemutatását követő években nagysikerű film készült Elia Kazan rendezésében, Marlon Brando emlékezetes Stanley-alakításával. Irodalom, színház és film találkozik így a Tom Dugdale által színre vitt előadásban.

A rendező visszatérő alkotója a kolozsvári színháznak. 2015-ben éppen olyan darabot rendezett, amelynek szintén van híres filmes feldolgozása, ez volt a Hullámtörés.

Készül A vágy villamosa / Fotó: Biró István

A mű központi kérdése Dugdale szerint Blanche felbukkanásához kötődik: sikerül-e Stanley-nek és Stellának együtt élni egy máshonnan jövő, az övéktől eltérő életvitelű emberrel. A dráma témája az egyik legkegyetlenebb emberi indulat: elpusztítani a máshonnan jövő, az idegen, a miénktől eltérő életvitelű embert. Ennek ellenére a darab nem részvétlen, legdurvább részeit bevonja a szeretet és az érzéki szerelem burka – véli a rendező.

Készül A vágy villamosa / Fotó: Biró István

Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező az előadás teréül egy improvizált és minimalista egyszobás lakást képzelt el, amely Blanche számára a végső csapdává alakul. Az előadásban fellép Kézdi Imola, Pethő Anikó, Farkas Loránd, Orbán Attila, Varga Csilla, Sinkó Ferenc és Marosán Csaba.

Forrás: Színház.org, maszol.ro