Remete és Hatujjú – 3 műből összegyúrt előadás a beregszászi színházban

2017 június 28. szerda, 17:32

Új előadást mutattak be RH+ címmel június 15-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban.

 

Oleg Melnyicsuk rendező – aki színészként is tagja a társulatnak – három irodalmi mű: Richard Bach Jonathan, a sirály, Viktor Pelevin egyik novellája, A Sárga nyíl kötetben napvilágot látott a Remete és Hatujjú című írás, valamint George Orwell Állatfarmja alapján állította színpadra az új darabot. A tragikomikus hangvételű előadás egy üzemben játszódik, ahol a dübörgő szalagsor mellett, rengeteg tojás, szalmabálák, láncok, zajos gyári eszközök között az élet fontos kérdéseit taglaló párbeszédek tanúi lehetünk. A nagyon is hétköznapi, realisztikus valóság varázslatos, misztikus mesevilággal keveredik, amelynek, az előadásnak hála, mi is részesei lehetünk.

Oleg Melnyicsuk

Oleg Melnyicsuk

A rendező a karpatalja.ma portálnak elmondta, mindhárom írás az aesopusi, majd a La Fontaine által is továbbvitt „nyelven” íródott, ugyanazt a metaforikus nyelvet használja, mindhárom alkotás annak modern továbbgondolása. Ezt a tanító célzatot igyekeztek megragadni a darabban, amikor az emberre, az emberiségre felülről, bizonyos távolságból próbálunk tekinteni. “A világon számos vallás – kereszténység, buddhizmus, judaizmus stb. – és életfilozófia létezik, amelyek írásos hagyatékon keresztül is utat mutatnak, tanácsolnak arra nézve, hogyan éljük az életünket, hogyan viszonyuljunk környezetünkhöz. Ezek a ránk hagyott írások összegyűjtött tapasztalatok. Az ember mégsem hallgat ezekre a tanításokra, nem tartja be azokat, így újra és újra ugyanazokat a hibákat követi el. Még ha egy nemzedék meg is ért bizonyos dolgokat: ha az a nemzedék kihal, a következő nem örökli a tudást az előzőektől, hanem ismét elköveti a hibákat. Az előadásban arra keressük a választ, miért van az, hogy az emberi nem az idők során nem válik bölcsebbé, tapasztaltabbá, hanem ugyanazokba a tévedésekbe esik” – mesélte a rendező.

A Remete szerepét Ferenczi Attila alakítja, a Hatujjút Orosz Ibolya játssza, továbbá Vass Magdolna, Tarpai Viktória, Orosz Melinda, Szabó Imre, Sőtér István és Kopinec György látható az előadásban. A látvány megtervezésében Orosz Ibolya volt a rendező segítségére, a jelmezeket pedig a színház kosztümöse, Kopinec György tervezte. A darab legközelebb ősszel, szeptemberben, a 2017/18-as színházi évadban látható Beregszászban.

Forrás: karpatalja.ma