A nézőszám stabilizálásának jegyében zajlott az év Marosvásárhelyen

2017 június 29. csütörtök, 14:20

A júniusi évadzáró előadásokkal és rendezvényekkel a végéhez érkezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 2016/2017-es színházi idénye.

Az évad során a Tompa Miklós társulat tíz bemutatót tartott: OLBRIN JOACHIM CSODÁLATOS UTAZÁSA Hamvas Béla nyomán – Rendező: Mezei Kinga; Sütő András: SZUZAI MENYEGZŐ – Rendező: Sebestyén Aba; Christine Rinderknecht: STRESSZFAKTOR_15 – Rendező: Csáki Csilla; Radu Afrim: RETROMADÁR BLOKKNAK CSAPÓDIK ÉS FORRÓ ASZFALTRA ZUHAN – Rendező: Radu Afrim, Fred Ebb–Bob Fosse–John Kander: CHICAGO – Rendező-koreográfus: Juronics Tamás; Jon Fosse: SZÉP – Rendező: Adi Iclenzan; Oláh-Horváth Sári – Mikó Csaba: A KÖD – Rendező: Oláh-Horváth Sári; Martin McDonagh: A KRIPLI – Rendező: Rareș Budileanu; Timur Vermeș: NÉZD, KI VAN ITT! – Rendező: Theodor-Cristian Popescu; Friedrich Dürrenmatt: AZ ÖREG HÖLGY LÁTOGATÁSA – Rendező: Mohácsi János.

A záruló évad a nézőszám stabilizálásának jegyében zajlott, azaz az utóbbi öt év során felfejlődött nézői érdeklődés fenntartása volt fontos.

A számadatok azt bizonyítják, hogy a közönség bizalmát továbbra is élvezi a színház mindkét társulata. A Tompa Miklós Társulat itthon megtartott 150 előadására közel 35.000 néző váltott jegyet, a 17 idegenben játszott előadást 3.715 személy nézte meg. A Liviu Rebreanu Társulat a székhelyen 131 előadást tartott, ezeket közel 25.000 néző tekintette meg, míg a 14 vendégjátéknak 2.564 nézője volt. Tehát az össz nézőszám több, mint Marosvásárhely lakosságának egyharmada.

Az idegenben játszott előadások többsége fesztiválszereplés volt, mivel az évadban a korábbiakhoz képest sokkal több felkérést kaptak a társulatok. A Liviu Rebreanu Társulat 12, a Tompa Miklós Társulat 16 rangos színházi seregszemlére kapott meghívást, vagy nyert beválogatást. A fesztiválokon való megmérettetések jelentős díjakat is eredményeztek, ám a díjazás nélküli fesztiválokon – mint amilyen a MITEM – Budapest, DESZKA – Debrecen, Interferenciák – Kolozsvár, POSZT – Pécs, FNT – Bukarest – való részvétel kiemelt rangot jelent. A jövő évadot tekintve, a Tompa Miklós Társulat az ősz során Csehországban, majd Szerbiában vendégszerepel.

A rövidre szabott nyári szünetet követően, a tervek szerint már augusztus végétől, a színház újabb előadásokkal várja a közönségét.