Számos magyar előadás látható a romániai színházi szakma legrangosabb seregszemléjén

2017 július 06. csütörtök, 9:13

A romániai színházi szakma legrangosabb seregszemléjén, az októberben Bukarestben megszervezendő Országos Színházi Fesztiválon számos magyar társulat vendégszerepel.

Október 20–30. között 27. alkalommal szervezik meg Bukarestben az Országos Színházi Fesztivált, amelynek programjában a 2016/2017-es évad szakma által legjobbnak ítélt előadásai, illetve nemzetközi elismertségnek örvendő vendégprodukciók is helyet kapnak.

Marina Constantinescu

Az én kis hűtőkamrám című előadásával a nagyváradi társulat első alkalommal kapott meghívást a fesztiválra. „Egy nagyon érzékeny és emberi szöveg rendkívüli színre viteléről van szó, amelyben nagy örömömre szolgált, hogy egy tehetséges és erős társulatot láthattam játszani” – nyilatkozta Marina Constantinescu válogató, a július 5-én, szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

A Versailles-i rögtönzés avagy a Majmos ház / Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A Versailles-i rögtönzés avagy a Majmos ház / Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy az ország legfontosabb produkcióit bemutató társulatok közé sorolták a nagyváradi Szigligeti Színházat. Az, hogy először vendégszerepelhetünk az Országos Színházi Fesztiválon, mindenképpen pozitív megerősítés, visszajelzés arra nézve, hogy a különféle közönségigényeket szem előtt tartó, a klasszikus és kortárs színházi tendenciákra egyaránt odafigyelő művészeti stratégiánkat országos szinten is elismerik” – mondta el Czvikker Katalin,  Szigligeti Színház főigazgatója.

Az én kis hűtőkamrám / Nagyváradi Szigligeti Színház

Joël Pommerat kortárs francia színházi alkotó Az én kis hűtőkamrám című drámájának hazai ősbemutatóját 2016 októberében tartotta a Szigligeti Társulat. Az előadás alaphelyzete egyszerű: egy szupermarket munkaközösségének eseménytelen hétköznapjait a gyógyíthatatlan beteg főnök hirtelen bejelentése borítja fel, miszerint az vállalkozásait beosztottjaira hagyja, azzal a feltétellel, hogy minden évben egyszer megemlékezzenek róla valamilyen formában. Estelle, kollégái gúnytárgya, azt javasolja, vigyék színpadra közösen Blocq életét. A szervezkedés kapcsán kibontakozó misztikus hangulatú krimi titokzatos részleteire fokozatosan derül fény. A produkciót Theodor Cristian Popescu vitte színre a Szigligeti Színházban, aki több európai és amerikai rendezése után immár másodszorra dolgozott együtt a nagyváradi társulattal.

Éjjeli menedékhely / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A mélyben / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az 53 hazai előadást felvonultató seregszemléremeghívást kapott, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, illetve a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással is vendégszerepel. Az elmúlt évad kolozsvári bemutatói közül a Yuri Kordonsky által rendezett A mélyben, valamint az Andriy Zholdak rendezésében színre vitt Rosmersholm című előadások lesznek láthatóak Bukarestben.

Retromadár blokknak csapódik és a forró aszfaltra zuhan /Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / Fotó: Rab Zoltán

A seregszemlén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház hetedik egymást követő alkalommal vesz részt. A Liviu Rebreanu Társulat ezúttal a Bulgakov 2017 című előadással szerepel a bukaresti seregszemlén, melyet Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című műve nyomán rendezett Bocsárdi László. A Tompa Miklós Társulat előadásai közül a Radu Afrim szövegkönyve alapján és rendezésében színre vitt Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadást válogatták be.

Évforduló / Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Az Alexandru Dabija által rendezett Évforduló című előadásával képviselteti magát a Tamási Áron Színház, a temesváriak pedig Sardar Tagirovsky a Versailles-i rögtönzés avagy a Majmos ház c. előadásával kerültek be a 2017-es FNT programjába.