Mi újság, beregszászi színház? – Kacsur András igazgató válaszolt

2017 július 21. péntek, 12:30

2016 őszétől Kacsur András színész személyében új igazgatója van az intézménynek, a mögöttük álló évadról és a tervekről a karpatalja.ma kérdezte a direktort.

A karpatalja.ma cikkéből:

“Nem is gondoltam volna, hogy a színház intézményként attól működik, amit az új beosztásomban, az irodai-adminisztratív részlegen tapasztaltam. Teljesen új oldaláról ismertem meg a színházat. A szövegtanulás vagy a táncpróba, a díszlet-összeállítás, a színpad körüli teendők mind-mind nagyon fontos dolgok, nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy színház lélegezzen, de ahhoz, hogy életben maradjon, rengeteg háttérmunkára, egyeztetésre van szükség. Jóllehet, kicsi teátrum vagyunk, kevés alkalmazottal, mégis napi szinten rengeteg odafigyelést igényel az intézmény. Az igazgatói tevékenység mellett továbbra is ellátok színészi feladatokat, ami nem túl nagy segítség az igazgatói munkában. Úgy indultam neki az egésznek, hogy vannak ötleteim, terveim, s most már lesznek lehetőségeim is. Most pedig úgy látom, hogy az ötleteim és a terveim bizony erős korrekcióra szorulnak, mert valóban vannak lehetőségeim, de azokat a terveket több szempontból is meg kell vizsgálni, hogy helytállóak-e, nem ritkán módosítani kell rajtuk ahhoz, hogy kivitelezhetőek legyenek. Eddig nem láttam bele az igazgató munkájába. Nem tudtam, mennyi feladattal kell szembesülnie napról napra, és nemcsak a darab bemutatásáig, hanem azon túl is” – számolt be Kacsur András, aki közel húsz éve tagja színészként a társulatnak, és közel egy éve már a vezetői teendőket is ő látja el.

Tarpai Viktória és Kacsur András a beregszászi Üvegcipő előadásában (fotó: Gyulai Hírlap)

Tarpai Viktória és Kacsur András a beregszászi Üvegcipő előadásában (fotó: Gyulai Hírlap)

“A színpadi előadásnak a premierig a színész részéről van élete, az, hogy játsszuk a közönségnek. Itt, az adminisztrációs részlegen a bemutató után is folytatódik a munka, hiszen itt kell összesíteni, hogy mennyi kiadás volt, hogyan tudunk elszámolni. Emellett statisztikai adatokat kell összegyűjteni, hiszen állami színház vagyunk, illetve amint elkészül egy előadás, az irodában közben már dolgozunk a következő projekten. Átfedések jönnek létre, egymásra csúsznak a feladatok, kettő-három-öt. Klassz dolog kormányosnak lenni, mert felelősségteljes, szép munka, de állandóan viharban kormányozni nem túl vidám dolog, és én még mindig úgy érzem magam, hogy nem csitul a tenger, és nem ragyog a nap. Hol kisebb hullámok ostromolják a bárkát, hol nagyobbak. Még mindig nagyon oda kell figyelnem, mit, miért és hogyan csinálok. Egy kicsit talán könnyebb lett az elmúlt hónapok alatt, de éppen csak egy kicsit” – mondta Kacsur András. A direktor elárulta, a jövő évadban kevesebb bemutatót terveznek, már csak azért is, mert várhatóan 2017 nyarától felújítás kezdődik a színház épületében.

Ebben az évben színház-pedagógiai programot is indított az intézmény. “A kétlépcsős színház-pedagógiai foglalkozás lényege, hogy középiskolások csoportosan megtekintik valamelyik előadásunkat. Másnap-harmadnap az előadásban szereplő színészek közül ketten-hárman egy moderátorral elmennek a diákokhoz, és közösen megbeszélik az előadást. A diákok feltehetik a kérdéseiket, elmondhatják észrevételeiket. Látszólag ez egy kicsit elidegeníti, kiábrándítja a nézőt, hiszen esetleg fény derül arra, hogy az előadásbeli férj és feleség nem is férj és feleség, viszont közelebb is hozza a nézőhöz a színházat, hiszen mindig jelen van ezeken a foglalkozásokon két-három színész is, akik már nem jelmezben, nem mint szereplők nyilvánulnak meg, hanem mint hús-vér emberek, vidékünk lakosa. Van érdeklődés ez iránt a program iránt, idén eddig hat alkalommal tartottunk hasonló foglalkozást gimnáziumokban, középiskolákban” – mesélte az igazgató.

A teljes interjú itt olvasható.