Gothár Péter is rendez jövőre Nagyváradon

2017 augusztus 10. csütörtök, 9:07

Klasszikus dráma és komédia, kortárs ősbemutató, zenés produkciók, tánc– és gyermekszínházi előadások: tizenhárom premierrel, három fesztivállal, a Színház az iskolában, iskola a színházban program újabb két műhelymunkájával, illetve számtalan bérletes és bérleten kívüli vendégelőadással készül 117. évadára a Szigligeti Színház.

 

Évadhirdetés a nagyváradi Szigligeti Színházban

Évadhirdetés a nagyváradi Szigligeti Színházban

Statisztikai adatok a 2015/2016-os évadban

Nézőszám-növekedés: 50425-ről 54810-re (8,7%)
Bevétel-növekedés: 767675-ről 902923-ra (17.6%)
Előadásszám-növekedés: 300-ról 314-re
Bérletek számának növekedése: 4105-ről 4781-re ( 15,5%)

Változatos repertoár a minőség jegyében – a Szigligeti Társulat új produkciói

A 2017/2018-as évad hivatalosan augusztus hetedikén vette kezdetét Körmöczi–Kriván Péter Kapufa és öngól című dráma olvasópróbáival. A Drámázat drámapályázat Debüt-díjas szövegét Tasnádi-Sáhy Péter viszi színre a Szigligeti Stúdióban; az előadás ősbemutatóját szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartja a Szigligeti Társulat.

Az évad első nagyszínpadi bemutatóját Anca Bradu rendezi, aki A mi osztályunk című fesztiváldíjas előadás után Bertolt Brecht és Paul Dessau klasszikusával, A kaukázusi krétakörrel tér vissza a Szigligeti Színházba. A Szigligeti Társulat Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének musical-adaptációjával búcsúztatja az Óévet. A Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek szerzőhármas zenés előadásának rendezője Porogi Dorka.

Az évad harmadik, egyben utolsó nagyszínpadi bemutatójának címe jelenleg egyeztetés alatt áll, de a 2018-as esztendőben biztosan együtt dolgozik majd a társulattal Gothár Péter, illetve Tarnóczi Jakab, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ígéretes tehetsége. A tervek szerint Gothár Péter Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját, Tarnóczi Jakab pedig William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját viszi színre.

A nagyváradi születésű Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós születésének századik évfordulóját ünnepelve tűzi műsorára a Szigligeti Társulat a szerző Egy szerelem három éjszakája című alkotását. Az első magyar musicalként számon tartott előadást Novák Eszter rendezi.

A Szigligeti Színház vállalásának megfelelően, évad második felében két olyan stúdióelőadás kerül bemutatásra, amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget. Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov) című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavakságát viszi színre a Szigligeti Stúdióban.

Hatodik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Társulat március 21–25. között a HolnapUtán Fesztivált. A tavalyi évad sikeres koncepcióját folytatva, a hangsúly idén is a pályakezdő színházi alkotók bemutatkozására, illetve az összművészeti vízióra kerül.

Az előző évek hagyományaihoz híven a 2017/2018-as évad kínálatában helyet kaptak a Szigligeti Színház partnerintézményeinek előadásai is, így Nagyváradra látogat többek között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház is.

A Szigligeti Színház ugyanakkor folytatja nagysikerű színházi nevelési programjait: az Iskola a színházban, színház az iskolában projekt idén a barátság témáját járja körül a jelentkező fiatalok improvizációinak segítségével, a Súgólyuk drámapedagógiai foglalkozások során pedig három nagyszínpadi előadást dolgoznak fel a résztvevő középiskolások Bordás Andrea és Eszteró Ida foglalkozásvezetők segítségével.

Évadhirdetés a nagyváradi Szigligeti Színházban

Évadhirdetés a nagyváradi Szigligeti Színházban

Gyermek- és ifjúsági produkciók a Lilliput Társulattól

A Lilliput Társulat szeptemberben Szutyejev Kispipi és Kisréce című előadásának adaptációjával kezdi a 2017/2018-as évadot. Az előadás, amelynek rendezője Szabó Attila, a testvérféltékenység kényes témáját dolgozza fel játékos formában.

Október 3–7. között harmadik alkalommal szervezi meg a Lilliput Társulat az Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, a FuxFesztet, amelynek programjában a hazai bábtársulatok előadásai mellett magyarországi vendégprodukciók is helyet kaptak.

December folyamán kerül bemutatásra Csató Kata rendezésében Lázár Ervin örökérvényű meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika, az új évad második felében pedig Oscar Wilde Boldog herceg című előadása (rendező: Vadas László), illetve az Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését feldolgozó ifjúsági produkció, az Én, a kis herceg (írta: Szabó Attila, rendezi és játssza: Daróczi István) kerül színpadra.

Cél: a tánc szeretetére való nevelés

Október 12–15. között ismét a Nagyvárad Táncegyüttes a házigazdája az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának. A tizenharmadik alkalommal megrendezett nemzetközi rangú vándorfesztivál célja, hogy az országban működő táncműhelyek szorosabbra fűzzék kapcsolatukat, ugyanakkor a közönséget is megismertessék a népi és kortárs tánc és zene különböző formáival.

A 2017/2018-as évadban a Nagyvárad Táncegyüttes két produkcióval, illetve a Színház az iskolában, iskola a színházban című program bemutatójával készül. A táncegyüttes Szabó T. Anna alkotásából inspirálódva, Senki madara címmel nagyszínpadi előadást visz színpadra Tóth Tünde rendezésében. Stúdiótermi keretek között mutatják be két tehetséges fiatal koreográfus egész estés előadását: Györfi Csaba Idegen címmel, Tőkés Imola pedig Vakfolt címmel rendez egy-egy egyfelvonásost.

Hídavatás címmel, az iskolaprogramok jól ismert rendszerében készül megünnepelni a Nagyvárad Táncegyüttes Arany János születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából, a táncegyüttes művészei, Bihar megyei néptánccsoportokkal közreműködésben a nagyszalontai költőóriás balladáit dolgozzák fel táncos formában.

Bérletvásárlás: augusztus 16-ától

A bérletértékesítési időszak augusztus 16-án indul és október 13-áig tart; a bérletek megújítására pedig szeptember 15-éig van lehetőség.

A Szigligeti Színház bérletkínálatában nyolc hagyományos és öt szabadbérletes konstrukció is helyet kapott. Újdonság, hogy a Szigligeti Ede nevét viselő bemutatóbérlet zsöllyébe és erkélyre szóló helyárai az idei évadban csökkentek, így az érdeklődők a bérletbe foglalt öt nagyszínpadi bemutatót már 60 lejtől kezdődően is megtekinthetik. A további bérletházak árai változatlanok maradtak: az öt előadásra érvényesíthető Halasi Gyula– és Bessenyei György–bérlet 75, a Papp Magda-bérlet és Tanay Emil-bérlet 60, illetve nyugdíjasoknak és nagyváradon kívüli lakcímmel rendelkezőknek kedvezményesen 40, a háromelőadásos kisikolás bérletek 25, az öt előadásra szóló ifjúsági bérletek pedig 40 lejért vásárolhatók meg.

A Szigligeti Színház szabadbérleteinek előnye, hogy egész évben megválthatók, ugyanakkor a játéknap is szabadon választható. A szervezők felhívják ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy érvényes diákigazolvány felmutatásával egyetemistáknak szóló Partium-bérletet válthatnak az érdeklődők, akik így kedvezményes áron tekinthetik meg a nagyváradi társulatok bármely négy előadását.

A Szigligeti Színház tervezett bemutatóiról, illetve bérletkínálatáról az érdeklődők bővebb tájékoztatást az intézmény jegypénztárában (nyitva augusztus 16-ától hétfőtől péntekig 14–19 óra között), a www.szigligeti.ro honlapon, illetve a színház Facebook-oldalán kaphatnak.