Csaknem 60 millió forintos támogatás határon túli színházaknak és táncegyütteseknek

2017 augusztus 24. csütörtök, 15:48

Csaknem 60 millió forintos támogatást nyújt az idén a határon túli színházak és professzionális táncegyüttesek kiemelt művészeti céljainak megvalósítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A minisztérium közleménye szerint a teljes keretösszegre 21 színházi, valamint 13 táncművészeti pályázat érkezett. A professzionális határon túli táncművészeti szervezetek szakmai együttműködésre és képzésre összesen 11,5 millió forint támogatást nyerhettek a jelentkezők. Közülük az Udvarhely Néptáncműhely 1,8 millió forint támogatást kapott és ugyancsak 1,8 millió forintos támogatásban részesült a Háromszék Táncegyüttes is, míg a Maros Művészegyüttes egymillió forintból valósíthatja meg művészeti terveit.

Negyvenhat millió forint támogatásban részesülhettek a határon túli magyar nyelvű színházak önálló produkciók és színházi nevelési programok önállóan vagy koprodukcióban történő létrehozására, illetve továbbjátszására, technikai eszközeik fejlesztésére, valamint egymás közötti vagy magyarországi magyar nyelvű színházakkal való szakmai együttműködésekre.

Hárommillió forintos támogatásban részesült például a Romániában működő Váróterem Project Egyesület, a Moira Kulturális és Ifjúsági Egyesület 3,5 millió forintot, a Zentai Magyar Kamaraszínház 2,5 millió forintot, a nagyváradi Szigligeti Színház pedig 2,7 millió forint támogatást kapott – olvasható a kormany.hu oldalon.

A tárca 42 millió forinttal támogatja a professzionális táncművészeti szervezeteket:

A professzionális táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogatja pályázati úton az Emberi Erőforrások Minisztériuma 42 millió forinttal. A vissza nem térítendő támogatásra 52 szervezet nyújtott be pályázatot. A magyarországi professzionális táncművészeti szervezetek magyarországi és külföldi vendégjáték, táncművészeti fesztivál, szemle, tematikus előadás-sorozat szervezésére pályázhattak. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Színházművészeti és Táncművészeti Bizottságok javaslatát jóváhagyva hozta meg döntését.

Forrás: MTI, Színház.org