Elhunyt Vajda György, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ügyelője

2017 augusztus 30. szerda, 17:28

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészei, műszaki személyzete és minden munkatársa mélyen megrendülve búcsúzik a kedves kollégától, Vajda György ügyelőtől,aki hatvanhárom éves korában örökre megpihent.
Vajda György 1984-től lett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársa, ezt megelőzően hat évet a Bábszínház kötelékében dolgozott.

Csaknem négy évtizedes pályafutása során több száz premier színrevitelében, több ezer színházi előadás zökkenőmentes lebonyolításában működött közre ügyelőként, a színfalak mögötti láthatatlanságban. Kollégái szerint olyan ember volt, akire mindig lehetett számítani, szerénységgel és diszkrécióval mindig megfelelő alkotói légkört teremtett. Professzionalizmusa és a színház iránti elkötelezettsége példaértékű volt; elsőnek érkezett és utolsónak távozott az előadás vagy próba helyszínéről, a néha adódó konfliktusok esetén „villámhárítóként” működött.

Szakmai felkészültsége elismeréseként felkérést kapott filmek, tévéfelvételek elkészítésében való közreműködésre, és dolgozott Magyarországon a Kisvárdai Nyári Játékok kötelékében is. Szakértelmét, hivatástudatát olyan színházi alkotók is nagyra értékelték, mint Tompa Miklós, Hunyadi András, Dan Alecsandrescu, Parászka Miklós, Kovács Levente, Gali László, Novák Eszter, Anca Bradu, Béres Attila, Sebestyén Aba, Theodor Cristian Popescu, Keresztes Attila és Tompa Gábor rendezők, de a tervezők és más művészek is szívesen és eredményesen dolgoztak vele.