Rendhagyó keretek között mutatkozik be a nagyváradi színház három társulata

2017 szeptember 10. vasárnap, 16:38

Szeptember 15-én ismét megrendezésre kerül az Éjszaka a színházban elnevezésű programsorozat Nagyváradon.

 

A nyílt nap keretében a Szigligeti Színház három társulata rendhagyó keretek között mutatkozik be. Az ingyenes események között kiállításmegnyitó, mozgásóra, performansz, versestével egybekötött beszélgetés, illetve tárgyanimációs előadás is helyet kapott.

Az Éjszaka a színházban programjai alatt a színház jegypénztára meghosszabbított nyitvatartással 21 óráig várja a jegy- és bérletvásárlókat, illetve érdeklődőket.

Fotó: Nagyváradi Szigligeti Színház

Fotó: Nagyváradi Szigligeti Színház

Éjszaka a színházban – program:

17:30 Egy színésznő élete – kiállítás Halasi Erzsébet emlékére
Helyszín: Szigligeti Színház, páholyzseb

Simon Judit 2011-ben megjelent életrajzi interjúkötetében ezt írja Halasi Erzsébetről: „ (…) nagy művész, aki minden műfajban képes kiválót alkotni. Drámai hősnőként éppoly maradandót alkotott, mint szubrettként vagy vígjátékok főszereplőjeként”. A Szigligeti Színház az Éjszaka a színházban program kapcsán most arra vállalkozik, hogy emléket állítson Halasi Erzsébet több mint ötvenéves, mindvégig a nagyváradi közönség szolgálatában töltött páratlanul gazdag életpályájának.

18:00 Bemozgató
Helyszín: Szigligeti Stúdió, fehér terem

Az Éjszaka a színházban elnevezésű rendezvény alkalmával a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai fél órás mozgástréninget tartanak a nézők, színészek és táncosok részére. A jelszó: „mindenkit bemozgatunk!” Az évadkezdő bemozgatásra 2017. szeptember 15-én 18 órától kerül sor a Szigligeti Stúdió Fehér termében. Ajánlott a könnyű, mozgásra alkalmas ruházat viselése.

18:30 Kapufa és öngól – nyílt próba
Helyszín: Szigligeti Stúdió, fekete terem

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján Körmöczi–Kriván Péter Kapufa és öngól című drámájának ősbemutatóját tartja a Szigligeti Színház. A dráMÁzat drámapályázat Debüt-díjas szövegéből készülő előadásról így nyilatkozik Tasnádi-Sáhy Péter rendező: „Boy és Szuzi akár szokványos tinédzser pár is lehetne. Boy kapus a kisváros focicsapatában, Szuzi pedig imádja lazacokról szóló természetfilmeket. Kapcsolatuk mégsem mindennapi, hiszen a lány már halott, a fiú fejében pedig, idúzített bombaként ketyeg egy Sam névre keresztelt vérrög. Körmöczi-Kriván Péter Drámázat Debüt-díjas szövege friss, keserédes, meglepő, 21. századi színházi térbe termett, gyökerei viszont egy olyan képhez nyúlnak vissza, amit már Shakespeare apánk is csak kölcsönözött: két fiatal szív, kiknek szerelmére a halál nyom örök pecsétet.” Az alkotócsapat most kedvcsinálóként, egy nyílt próba erejéig betekintést nyújt a stúdielőadás előkészületeibe.

19:00 Színházba járni jó!
Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem

Kamera, csapó, indul! Légy te is statiszta a Szigligeti Színház imázsvideójában – add az arcod hangulatfelvételeinkhez, és légy részese egy jókedvű forgatásnak: szövegtanulás nincs!

19:30 Aranyhal – avagy nyolc jókedvű diákok históriája
Helyszín: Szigligeti Színház, nagyszínpadi stúdió

A forgatás után rögtön a fiataloké a főszerep. A Várad Kulturális Folyóirat Élő Várad Mozgalmának fiatal szerzői nem ismeretlenek a váradi közönség számára: irodalom és színház, szöveg és performativitás határát feszegető kezdeményezéseik már több ízben arattak sikert a művészetszeretők körében. A csapat ezúttal az Éjszaka a színházban előző kiadásában alkalmazott formulához tér vissza, és különböző műfajú szövegek segítségével, nagyváradi illetőségű színészhallgatók, valamint Balogh Attila fiatal rendező közreműködésével beszélnek vágyaink, álmaink és kívánságaink természetéről. A csapat a performanszot szeptember 22-én, a HolnapFeszt keretében is megismétli.

20:00 Verssarok és Nőileg lapbemutató
Helyszín: Szigligeti Színház, erkély előcsarnok

A példaképek köztünk élnek, s bár ők nincsenek előtérben, környezetük tud róluk, értékeli munkájukat. A Nőileg magazin Mutass jó példát! programja ezeket a hétköznapi hősöket mutatja be. A júniusi, Bihar megyei jelölés alkalmával, a lap olvasói 28 ilyen személyt ajánlottak, akik közül a zsűri döntése értelmében Szántó Ildikó nagyváradi gyermekvédelmi szakember lett az első helyezett. A Bihar megyei jelölésről, illetve a győztesről a Nőileg szeptemberi számában olvashatnak az érdeklődők, amelyet a lap szerkesztői ezúttal a Szigligeti Színházban is bemutatnak. Az eseményen Vass Réka és Bálint Eszter szerkesztők beszélgetnek a zsűri tagjaival, illetve a jelöltekkel, a Szigligeti Társulat művészei pedig a férfi és női viszonyt pellengérre állító Verslavina Facebook-kampány legismertebb verseivel színesítik a programot.

21:00 Tárgyra nyílt szemek – a Lilliput Társulat felnőtteknek szóló tárgyanimációs előadása
Helyszín: Szigligeti Színház, páholyelőcsarnok
Rendező: Lélek Sándor Tibor

Mondá az Úr legyen világosság!
És lőn, ez legyen világos!
És mondá az Úr: Nem jó az embernek egyedül lenni, szerzek néki segítő társat.
És teremté nékik segítő tárgyat.
És mondá az Úr teremtek bábszínházat, ahol életre kelnek ezek a tárgyak!
Na, ezt épp nem mondá, de amikor lőn látá, hogy ez jó.
És teremté ezek után az Úr a Közönséget, és mondá:
Szaporodjatok, sokasodjatok!

22:00 DJ Traila party
Helyszín: Moszkva Kávéház, Apple Room