FuxFeszt 2017: Nagyváradon találkoznak a bábosok

2017 szeptember 14. csütörtök, 15:00

2017 október 2–7. között 3. alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház Lilliput Társulata az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját.

A társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó 6 napján 17 társulat 22 előadását láthatja a közönség, a meghívott előadások mellett pedig szakmai beszélgetésekre és workshopra is sor kerül.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta, a fesztivál előző kiadásának tapasztalatait felhasználva, a FuxFeszt idén kiforrott formátummal jelentkezik: „A tény, hogy az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját harmadik alkalommal szervezi meg a Lilliput Társulat, jelzi számunkra, hogy hagyományt teremtettünk”.

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője a fesztivál nemzetközi jellegéről beszélt: „A FuxFeszt idén túllép Románia határain, és hagyományos magyarországi meghívottai mellett Vajdaságból és Felvidékről is fogad egy-egy társulatot. Külön öröm ugyanakkor számunkra, hogy a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói is elfogadták meghívásainkat, és előadásaikkal gazdagítják kínálatunkat.”

A hat erdélyi hivatásos magyar bábszínház – Brighella Bábtagozat – Szatmár, Puck Bábszínház – Kolozsvár, Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház – Marosvásárhely, Cimborák Bábszínház – Sepsiszentgyörgy, Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvár, Lilliput Társulat – Nagyvárad – mellett 2017-ben a fesztivál vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a magyarországi Led Puppets, a Vajdasági Magyar Bábszínház, a Rozsnyói Meseszínház és a győri Vaskakas Bábszínház.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a III. Fux Feszt is versenyfesztiválként határozza meg magát, de az egyes bábszínházak, társulatok szabadon dönthetnek arról, hogy versenyben vagy versenyen kívül kívánnak megmutatkozni. A szakmai zsűri tagjai idén Kozsik Ildikó bábrendező, tanár, Maria Mierluț színész-rendező, illetve Vadas László rendező.

A sajtótájékoztatón Szabó Attila dramaturg-író-rendező a szakmai beszélgetések vezetője beszámolt arról, hogy az idén újdonságként bevezetett workshopok célja, hogy az itt jelenlévő társulati tagok jobban megismerjék egymást: „Az esténként megszervezendő műhelymunkákon improvizációs és jellegzetes tárgyanimációs technikákkal ismerkedhetnek a résztvevők”.

A fesztivál négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodások számára tíz, a kisiskolások és kamaszok számára 4-4, a felnőttek számára pedig két különleges hangulatú produkcióval készülnek a szervezők.

A Szigligeti Színház a FuxFeszt ideje alatt 20 lejes, három tetszőleges előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet kínál az érdeklődők számára. Jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint az előadások előtt egy órával), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. Bővebb információkért látogassanak el a www.szigligeti.ro, illetve a fuxfeszt2017.szigligeti.ro weboldalakra.

A fesztivál létrejöttét idén a Bihar Megyei Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta. 

ITT a teljes program:

Október 2., hétfő
10:00 Vaskakas Bábszínház, Magyarország // Izeg-mozog! (0-3) // Helyszín: Szigligeti Stúdió
12:00 Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy // A só (3+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
17:00 Kezeslábas Családi Bábszínház, Magyarország // Anyajegy (16+) // Helyszín: Szigligeti Stúdió
20:00 Led Puppets, Magyarország (12+) // Aquarium Project // Helyszín: Szigligeti Stúdió

Október 3., kedd
10:00 Harag György Társulat Brighella Bábtagozat, Szatmárnémeti // Történet a tálról és a kanálról (3+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
12:00 Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely // A néma cipő története (4+) // Helyszín: Szigligeti Stúdió
17:00 Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy // Cyber Cyrano (13+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
20:00 A Kolozsvári Színházművészeti és Televíziós Kar hallgatói, Kolozsvár // Göcs (16+) // Helyszín: Szigligeti Stúdió

Október 4., szerda
10:00 Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy // A rest legényről (4+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
12:00 Puck Bábszínház, Kolozsvár // Mimorózart (5+) // Helyszín: Szigligeti Stúdió
17:00 Vajdasági Magyar Bábszínház // A kis herceg (6+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
20:00 A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesterképzős bábszakos hallgatóinak előadása // Játszmák // Helyszín: Szigligeti Stúdió

Október 5., csütörtök

10:00 Szigligeti Színház Lilliput Társulat, Nagyvárad // Kispipi és Kisréce (3+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, kisterem
12:00 Ariel Ifjúsági És Gyermekszínház, Marosvásárhely // Tűzmadár (6+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
17:00 Szigligeti Színház Lilliput Társulat, Nagyvárad // Toldi (10+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, kisterem

Október 6., péntek

10:00 Rozsnyói Meseszínház, Szlovákia // Öregapám mesefája (3+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
12:00 Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár // Piroska (6+) // Helyszín: Szigligeti Stúdió
17:00 A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves és mesterképzős bábszakos hallgatói // Mazsola-mesék (Anya mesélj Mazsolát!, Apa, mesélj Mazsolát!) (3+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

Október 7., szombat

10:00 Arcadia Társulat, Nagyvárad // Povești populare maghiare (3+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
11:00 Vojtina Bábszínház, Debrecen // A só (4+) – díjátadóval egybekötött előadás // Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem
15:00 MárkusZínház, Pécs // A repülés története (12+) // Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem