Majakovszkij és Tolnai Ottó inspirálta előadás is készül idén a Szabadkán

2017 szeptember 16. szombat, 9:04

Öt izgalmas és gondolatébresztő előadással várja a 2017-2018-as évadban a nézőket a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, az első bemutató az októberi szocialista forradalommal foglalkozik – mondta Urbán András igazgató.

Még az ősszel bemutatják Kokan Mladenovic szerb rendező Nadrágba bújt felhő című előadását, amely Vlagyimir Majakovszkij azonos című költeménye alapján készült.

A kisinyovi rózsa / Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Az előadás azért most valósul meg, mert idén van az októberi szocialista forradalom 100. évfordulója. A rendező a színészekkel a forradalom különböző szempontjait igyekszik körbejárni. Az előadás azt vizsgálja, milyen esélyek és lehetőségek vannak jelenleg a társadalomban arra, hogy a száz évvel ezelőttihez hasonló események megtörténhessenek. Az októberi szocialista forradalom a munkások és az elnyomottak érdekeinek védelmét tűzte zászlajára, Kokan Mladenovic előadásában pedig felvetődik a kérdés, a ma társadalma mit tesz vagy nem tesz a szociálisan nehéz helyzetben levőkért, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek ellen – fejtette ki az igazgató-rendező.

Szintén az ősz folyamán mutatják be Urbán András rendezésében az Ördög és Európa munkacímet viselő produkciót, amely a korábban készült Pass-port-trilógia (Szabadka – A démonok városa, Szeged – avagy maga az ördög, Europe) továbbgondolása. Urbán András felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem az előző három előadás átdolgozása, hanem egy teljesen független produkció, ugyanakkor hamarosan elkészül a Pass-port-trilógiát egyetlen előadásban ötvöző darab is.

Még az idén színpadra állítják Mészáros Gábor monodrámáját, a Karton és karfiol című előadást, amely a Kossuth-díjas vajdasági író-költő poémáira épül. Az előadás a színház eszközeit használva mutatja be Tolnai Ottó költészetét és világnézetét.

Januárban elkezdődnek egy nemzetközi produkció próbái. A Hegyi óriások címet viselő produkciót a volt Jugoszlávia területén igen ismert Paolo Magelli olasz rendező állítja színpadra a rijekai Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház szervezésében. A koprodukciós előadásban a térség kisebbségi színházai vesznek részt, így a Kosztolányi Dezső Színház mellett a temesvári Állami Német Színház, a trieszti Szlovén Színház és a szkopjei Albán Színház.

Tavasszal a koprodukciós előadás mellett a The End című előadást láthatja a szabadkai közönség. Andrej Boka rendező a tragikum komédiájával foglalkozik a produkcióban, vagyis a tragikus események komikus arculatát igyekszik megmutatni – közölte a színházigazgató.

November végén, vagy december elején az előző évekhez hasonlóan megrendezik a Desiré Central Station nemzetközi kortárs színházi fesztivált. A rendezvény programja még nem készült el, azonban az idén is több magyarországi vendégelőadásra lehet számítani – mondta Urbán András.