Háy János műveiből készült előadással kezdődik a szabadkai Népszínház idei évada

2017 szeptember 17. vasárnap, 15:24

A Kemping című előadást szeptember 21-én láthatja a közönség.

A Mélygarázs című regényt, valamint a Hozott lélek című novellagyűjteményt Pelsőczy Réka rendező, valamint Gyarmati Kata és Brestyánszki Boros Rozália dramaturg dolgozta át. A két alapmű nagyjából ugyanazokkal a problémákkal foglalkozik, így összekötötték, és egyetlen szövegkönyvet írtak belőle – közölte Gyarmati Kata művészeti vezető az MTI-vel. A művek, így a Kemping is főként a férfi és nő közötti kapcsolatokkal, a párkapcsolati problémákkal, a szabadság és az elköteleződés közötti dilemmával foglalkozik, de ironikusan, humoros hangvétellel közelít ezekhez. Mindezek mellett komolyan vizsgálja “azt a kortünetet, azt a jelenséget, amellyel napjainkban küzdünk, mégpedig azt, hogy az ember hogyan tart ki – vagy sem – a másik mellett”.

Szabadkai Népszínház: Kemping - próba

Szabadkai Népszínház: Kemping – próba

A szabadkai Népszínháznak általában négy bemutatója van egy évadban, ám mivel a színház részt vesz a tájolási programban, olyan előadásokra is szükség volt, amelyeket könnyen lehet utaztatni. Emiatt már tavaly is öt új előadással bővült a repertoár, és a tervek szerint ez az idén is így lesz.

A kisebb előadások minőségükben nem maradnak el a nagy lélegzetvételű művektől, csak kisebb szereposztással készülnek – mondta a művészeti vezető. Az idei évadban egy monodrámát mutatnak be. Péter Ferenc Szókratész védőbeszéde alapján készíti el az előadását, a művet azonban olyan szövegekkel bővítették ki, amelyek közelebb állnak a mához. Gyarmati Kata elmondása szerint a decemberre várható monodráma kortárs problémákkal foglalkozik, és nagyon aktuális kérdéseket boncolgat. Az ősszel mutatják be a Fekete királynők című előadást is Ana Djordjevic rendezésében. A darab a balkáni térség legjelentősebb uralkodónőinek a történetét dolgozza fel legendák és mítoszok alapján.

Az évad végén egy kultikus film adaptációját láthatja a szabadkai közönség. A Mi történt Baby Jane-nel? című produkciót Galambos Péter rendezi. Az eredeti, 1962-es film Bette Davis és Joan Crawford alakítása miatt vált emlékezetessé, és a szabadkai színpadon is két régóta játszó színésznő, Kalmár Zsuzsa és Pesitz Mónika megformálásában láthatja a közönség Baby Jane-t és testvérét. A klasszikusok sem maradnak ki, William Shakespeare Vihar című drámáját Hernyák György értelmezi újra tavasszal.

Az évad elején azonban nemcsak a bemutatók érdekelhetik a színházba látogatókat: októberben a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából felolvasószínház keretében mutatják be a most még futó drámaíró-pályázat győztes műveit, valamint kiosztják a Pataki Gyűrű-díjat, a vajdasági magyar színjátszás legjelentősebb elismerését.

Forrás: MTI, Színház.org