Magyar, román és francia darabok a székelyudvarhelyi kortárs színházi találkozón

2017 szeptember 18. hétfő, 11:13

Kilencedik alkalommal rendezi meg a székelyudvarhelyi dráMa kortárs színházi találkozót a Tomcsa Sándor Színház. A szeptember 17. és 23. között zajló seregszemlén többnyire kortárs magyar és román darabokat láthat a közönség.

Szigligeti Színház: Kapufa és öngól

Szigligeti Színház: Kapufa és öngól

Vasárnap, a fesztivál nulladik napján a francia Joël Pommerat Az én kis hűtőkamrám című műve volt látható, amelyet Theodor Cristian Popescu román rendező irányításával a nagyváradi Szigligeti Színház mutatott be. Ugyanez a társulat adja elő a Kapufa és öngól című darabot, amellyel Körmöczi-Kriván Péter szerző első helyezést kapott a tavalyi dráMÁzat pályázaton.

Liviu Rebreanu Társulat: Négy politikai gyerekdarab (fotó: Bristena)

Liviu Rebreanu Társulat: Négy politikai gyerekdarab (fotó: Bristena)

A fesztiválra meghívást kapott még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata, amely Székely Csaba Négy politikai gyerekdarab című művét mutatja be. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Rajtammaradt télikabát című produkciót viszi színre, amelyben Cseh Tamás dalait értelmezi újra a társulat színművésze, Gajzágó Zsuzsa.

Tomcsa Sándor Színház: Stop the tempo!

Tomcsa Sándor Színház: Stop the tempo!

A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház a Marius Popa zeneszerző és Cezar Ghioca rendező-dramaturg közös munkájaként létrejött produkciót, a Tomcsa Sándor Színház pedig Gianina Carbunariu román drámaíró Stop the tempo! című darabját mutatja be Tóth Árpád rendezésében.

Harag György Társulat: Pornó

Harag György Társulat: Pornó

A seregszemle történetében először lép fel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amely Visky András Pornó című drámáját adja elő. A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Biró Réka és Deák Katalin által írt Homemade-el lesz jelen, a Csíki Játékszín pedig a Victor Ioan Frunza által színpadra állított Portugált mutatja be. A fesztiválon bábelőadások is lesznek.

Csíki Játékszín: Portugál

Csíki Játékszín: Portugál

A seregszemle első napján kerekasztal-beszélgetést tartanak a Franciaországban élő Matei Visniec, az egyik legjelentősebb és legtermékenyebb kortárs román drámaíró részvételével. A közönség megtekintheti az ő darabja alapján készült Migránsoook című produkciót a Tomcsa Sándor Színház előadásában. A produkciót Zakariás Zalán rendezte.