Hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja a Szigligetiben

2017 szeptember 28. csütörtök, 10:29

2017 október 12-15. között 13. alkalommal kerül megrendezésre az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója: a vándorfesztivál házigazdája ezúttal a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese.

„Öt évvel ezelőtt, 2012-ben az EHTET és az Interetnikai Színházi Fesztivál adtak lendületet a társulatainknak, hogy évről évre magas szakmai színvonalú fesztiválokat hozzanak létre, így nagy öröm számunkra, hogy ennyi idő után ismét mi lehetünk a házigazdái ennek a rangos eseménynek” – kezdte a szeptember 27-ei sajtótájékoztatót Czvikker Katalin, majd hozzátette: „Újdonság, hogy idén a nemrég alakult Magyar Színházi Szövetség szervezésében, a Magyar Színháztechnikai Szövetség szakmai felügyelete alatt színpadtechnikai továbbképzésre hívtunk minden erdélyi színházat és táncegyüttest”.

„Az EHTET az egyetlen olyan rendezvény, amely az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget biztosít a régió táncművészeti szakembereinek találkozására, ugyanakkor alkalmat teremt arra, hogy az egyes együttesek megismerjék egymás munkáját, illetve, hogy a házigazda város nézői is megismerkedhessenek a táncos szakma sokszínűségével” – summázta Dimény Levente a fesztivál célját, majd bemtuatta a résztvevő csapatokat, illetve a szakmai hozzászólókat.

Az EHTET négy napja alatt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes hat produkcióját láthatja a közönség, köztük gyermek- és felnőttelőadásokat egyaránt, a fesztivál utolsó napján pedig közös táncgála zárja a fesztivált. Az előadásokon kívül szakmai továbbképzésre, kerekasztal-beszélgetésekre, kiállításmegnyitóra, illetve koncertre is sor kerül.

Az EHTET szakmai hozzászólói a Kárpát-medencei táncos és színházi szakmai jeles képviselői: Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, illetve Dobre-Kóthay Judit Jászai- és UNITER-díjas díszlet- és jelmeztervező.

A fesztivál idejére 25 lejes, három előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet, 15 lejes felnőtt, valamint kedvezményes, 10 lejes diák- és nyugdíjasjegyeket ajánlanak a szervezők. Jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve hétvégenként az előadások előtt egy órával), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Az esemény társszervezői a Romániai Magyar Néptáncegyesület, a Szigligeti Tanoda Egyesület, illetve a Szigligeti Alapítvány. A fesztivált a Bihar Megyei Tanács támogatja. A fesztivál programja a FestivApp applikáció segítségével okostelefonokon is böngészhető.