Zsugori – Moliére-átdolgozás kerül színpadra Komáromban

2017 október 05. csütörtök, 17:22

A Komáromi Jókai Színház egy újabb koprodukcióra készül. A Soproni Petőfi Színházzal együttműködve a 2017/2018-as színházi évad első bemutatójaként, 2017. október 6-én mutatja be Simai Kristóf–Szarka Gyula Zsugori című zenés komédiáját.

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

A Zsugori című zenés komédiában új életre támad Molière darabja, A fösvény. A szerző, Simai Kristóf a saját korába és szülővárosába, Komáromba helyezi át az eredeti történetet, mely tehát a Rákóczi szabadságharcot követő időkben játszódik. A szerzői megjelölés szerint a „kuruc háború után”. Ez a körülmény a zsugoriságnak, a kincsek rejtegetésének különleges feltételeket szab. Tehát korántsem műfordításról van szó ebben az esetben, hanem a kor divatja szerinti árdolgozásról, melyet „magyarításnak” nevez az irodalomtudomány. Helyszín, nyelv, jellemek, történeti háttér: mindez megújult színekben tűnik elénk.

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Olyan benyomásunk támadhat, mintha egy XVIII. századi, fergeteges és vaskos magyar bohózat bontakozna ki előttünk. Ezt az érzést erősítik a dalbetétek, melyek szövegét és dallamait Simai kortársaitól, Csokonaitól és Pálóczi Horváth Ádámtól kölcsönöztük. A szöveget Katona Imre, a dalokat Szarka Gyula írta, figyelembe véve a kortárs színház követelményeit, és jó mulatságot kínálva a közönségnek. Rendező: Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója a bukaresti Caragiele Színművészeti Egyetem színházrendezői szakán végzett, s évekig volta Gyergyói Figura Stúdiószínház igazgatója. Pályája során már számos emlékezetes előadást állított színpadra Romániában és Magyarországon egyaránt.

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

A rendező gondolatai a darabról:

A Katona Imre által „színpadra írt” Zsugori átdolgozás önmagában is kuriózum, hiszen a Csokonai és Pálóczi versek beemelésével a Simai féle szövegtestbe nem csak egy kalap alá hozta a magyar felvilágosodás irodalmának három különböző szegmenséből jövő alakját (akiknek ráadásul valamilyen módon az életpályájuk Komáromhoz is kötődik), hanem ugyanakkor lehetőséget teremt egy zenés magyar vásári komédia létrehozására is.

A készülő előadás izgalmas színházi kísérletre szólítja a résztvevőket: egy színháztörténeti kor – a magyar vásári színjátszás eszköztárát, formavilágát próbálja ötvözni azzal a nagyon sajátosan kortárs (egyszerre modern és archaikus) hangzásvilággal, amit Szarka Gyula zenéje képvisel. Szándéka szerint teszi mindezt úgy, hogy eközben tükröt tart a mai társadalomnak: a nézőknek nem csupán a címszereplő tragikomikus sorsát mutatja meg, hanem érzékelteti a pénz hatalmát, a történet többi szereplőjének is a pénzhez való viszonyát.

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

A Zsugorinak — akár Molière Fösvényének – értelmezési kulcskérdése, hogy Zsugori uram vagyonimádata áll-e a darab középpontjában (ezáltal a bohózati elemek kerülnek előtérbe), avagy kiderül, hogy közvetve minden szereplő sorsa a pénztől függ (ily módon az előadás társadalomkritikai hangsúlyai erősödnek fel).  A Komáromi Jókai Színház és a Soproni Petőfi Színház együttműködésében létrejövő produkció úgy igyekszik megszólaltatni ezt a sajátos művet, hogy a több száz éves szöveg íze, zamata érvényesüljön, ugyanakkor a nézők elé egy nagyon is mai olvasata táruljon. Közösségi előadás közösségépítő szándékkal. Közösségi — hiszen a vásári komédia hagyományának a felelevenítése egy „truppot” feltételez. Közösségépítő- hiszen a két színház vezetője egyaránt azon szándékának adott hangot, hogy nem csak az intézmény bérletrendszerében játszatná, hanem tájolásra is számítanak vele.

A koprodukció bája, hogy úgy tűnik egy valódi nemzetiségi összefogásnak is teret ad, hiszen benne anyaországi és felvidéki színészek játszanak, ugyanakkor az alkotók közt anyaországi (dramaturg: Katona Imre, díszlettervező: Székely László), felvidéki (zeneszerző: Szarka Gyula), vajdasági (jelmeztervező: Ledenják Andrea) és erdélyi (mozgásművész: Dávid Péter, rendező: Béres László) művészek egyaránt fellelhetők. A magyar, szlovák, szerb, román színházi iskolák találkozása egy előadásban különleges alkotást eredményezhet.

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

A zeneszerző az előadásról:

A Zsugori számomra a soproni színház igazgatójának, Pataki Andrásnak a felkérésével kezdődött. Megkaptam a szövegkönyvet, megismerkedtem a darabbal. Imádom a vígjátékokat és a komédiákat, így szívesen láttam munkához. Közben Béres Laci, az előadás rendezője is küldött egy előadást (Két úr szolgája) mutatóban, hogy milyen stílusú színházat szeretne csinálni. Nagyon inspiráló volt, mert megéreztem a hangulatát a készülő előadásnak.
Az első dal, amely elkészült Csokonainak a Zsugori uram-jára íródott, ez az előadás nyitánya. Ez a dal alapvetően meghatározta a irányt, a stílust.

Az esetek többségében a megadott versekkel dolgoztam, s olykor írtam hozzá refréneket. De volt olyan szöveg, amelyről azt éreztem, nem elég kifejező, s két vers, ami egyáltalán nem inspirált. Így életemben először írtam dalszöveget. Ha választanom kellene a dalaim közül, most a Cibere dalt választanám. A színészek is erre „panaszkodnak”, hogy „húzós”, dinamikus, sok lehetőség van a dalon belül is.

Az előadás zenei anyagából CD is készült. Az a tapasztalatunk, hogy van rá kereslet, előadás után a nézők szívesen hazaviszik a hanganyagot magukkal. A Zsugori CD bemutatóra el is készül, így a Komáromi Jókai Színház nézői az előadáson is megvásárolhatják.”

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Zsugori / Komáromi Jókai Színház, Soproni Petőfi Színház

Simai Kristóf – Szarka Gyula
ZSUGORI

zenés vígjáték

Zsugori FABÓ TIBOR
Gaz Jankó MOKOS ATTILA
Rozinka, kerítőnő HOLOCSY KRISZTINA
Károly TÓTH KÁROLY M. V.
Krisztina BAKONYI ALEXA M. V.
Filep BÉHR MÁRTON E. H.
Emília JÓKAI ÁGI M. V.
Némedi SKRONKA TIBOR
Csóka tizedes MAJORFALVI BÁLINT
Pöszmög, zsibvásáros OLASZ ISTVÁN
Kullancs CULKA OTTÓ
Korpa BERNÁTH TAMÁS

Ügyelő Nagy László
Súgó Leczkési Dóra
Hangtechnikus Görözdi Szilárd és Csicsó Tamás
Fénytechnikus Rózsás Silvia és Tárnok Dávid
Fodrász, sminkes Varga Boglárka
Kellékes Kiss Mónika

DÍSZLETTERVEZŐ SZÉKELY LÁSZLÓ M. V.
JELMEZTERVEZŐ LEDENJÁK ANDREA M. V.
MOZGÁS DÁVID PÉTER M. V.
ZENE SZARKA GYULA M. V.
KORREPETÍTOR PÁLINKÁS ANDRÁSSY ZSUZSANNA
DRAMATURG KATONA IMRE M. V.
A RENDEZŐ ASSZISZTENSE BALASKÓ EDIT
RENDEZŐ BÉRES LÁSZLÓ M. V.

BEMUTATÓ:
2017. OKTÓBER 6-ÁN A KOMÁROMI JÓKAI SZÍNHÁZBAN

ELŐADÁSOK:
2017. október 6. 19.00
2017. október 7. 19.00
2017. október 8. 15.00
2017. október 11. 11.00
2017. október 12. 11.00
2017. október 13. 19.00
2017. október 14. 19.00
2017. október 16. 12.00, 15.00 – Soproni Petőfi Színház
2017. október 17. 12.00, 17.00 – Soproni Petőfi Színház
2017. október 18. 12.00, 17.00 – Soproni Petőfi Színház
2017. október 19. 15.00, 19.00 – Soproni Petőfi Színház

Szarka Gyula: Zsugori című Cd-je megvásárolható az előadás helyszínén!