Újvidéken vendégszerepel a vásárhelyi Sirály

2017 október 06. péntek, 15:29

Októberben újra egy rangos fesztiválon vendégszerepel a Tompa Miklós Társulat.

A szerbiai Újvidék színházi életének kiemelkedő eseménye a 2017. október 2-6. között zajló Synergy#World Theater Festival (kisebbségi nyelvű színházak fesztiválja). A fesztivál lehetőséget nyújt arra, hogy a nézők betekintést nyerjenek más európai színházak előadásaiba, amelyek kisebbségi nyelven alkotnak. A fesztivál keretein belül a közönség 7 színházi előadást tekinthet meg az Újvidéki Színházban és a Szerb Nemzeti Színházban. A rendezvénysorozaton a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulatán kívül részt vesz az Újvidéki Színház, a bukaresti Zsidó Színház, az asztanai Orosz Színház, a budapesti Szerb Színház, a szkopjei Török Színház és a salzburgi Danica Művelődési Egyesület.

Horváth László Attila / Fotó: Hodgyai István

A délvidéki – szabadkai és újvidéki – valamint a marosvásárhelyi színházak között korábban 1972 és 1980 között is sor került előadáscserékre. Legutóbb 1998-ban Szabadkán Sík Sándor: István Király című drámáját (rendező: Kincses Elemér) mutatták be a marosvásárhelyiek.

A Tompa Miklós Társulat a Synergy#World Theater Festival nevű seregszemlén Anton Pavlovics Csehov: Sirály című színjátékát mutatja be, melyet Keresztes Attila társulatvezető rendezésében vittek színre. A szereposztás tagjai: B.Fülöp Erzsébet, Bartha László Zsolt, Kádár Noémi, Györffy András, Lőrincz Ágnes, Varga Andrea, Korpos András, Bíró József és Henn János. Díszlet: Fodor Viola, jelmez: Bianca Imelda Jeremias, zene: Boros Csaba, rendezőasszisztens: Keresztes Franciska.

Az újvidéki vendégszereplés érdekessége, hogy ezúttal az öreg Szorin szerepében Horváth László Attila színművész, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja lép színpadra a Tompa Miklós Társulat kötelékében, aki az „országhatáron átívelő beugrásáról” így nyilatkozott: „Nagyon összetartó, hál`Istennek, a színész-társadalom, ezért közöttünk – magyar nyelvű színházak között – fizikai határ tulajdonképpen nincs, ha szükség, a színházi szakma „összezár”. Nagyon jól esett, amikor Keresztes Attila – akivel már kétszer is nagyon jól dolgoztam Nyíregyházán – megkeresett az ajánlattal. Eddig az összes többi „Csehovom” megvolt, ám Szorin szerepét csak egy Akunyin nevű orosz szerző átiratában játszottam, de természetesen az egészen más. Nagyszerű szerep, és van benne egy csodálatos mondat, mely állítólag Pécsi Sándornak is utolsó mondata lett: “Ej, de makacs. Értse meg, élni szeretnék!” És ezt a híres mondatot most én fogom elmondani!”

A marosvásárhelyi Sirály 2017. október 6, pénteken, 18.00 órától tekinthető meg Újvidéken a Szerb Nemzeti Színházban