Egy darab, amely az LMBT közösség gondjait vizsgálja – Terék Anna művével turnézik a Tanyaszínház

2017 október 16. hétfő, 18:14

A kisebbségek gondjaival, a kirekesztéssel és az elfogadással foglalkozik a vajdasági Tanyaszínház legújabb előadása, amely Terék Anna Víg könnyek násza című darabja alapján készült, a vándortársulat hét szerbiai városban mutatja be a színdarabot novemberben és decemberben.

A készítők hétfőn Belgrádban az MTI tudósítójának elmondták: a darab a meleg, leszbikus, biszexuális és transzszexuális (LMBT) közösség gondjaival foglalkozó projekt keretén belül valósul meg, ugyanakkor nemcsak a szexuális kisebbségek, hanem a nyelvi és a nemzeti kisebbségek problémáira is rávilágít. Az előadás magyar nyelvű, de egy szerb színész is szerepel benne, amivel a készítők a különbözőségeket kívánják hangsúlyozni.

Terék Anna

A produkciót Szabadkán, Újvidéken, Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Belgrádban, Nisben és Zajecarban mutatják be, ezzel a vándortársulat a nyugat-balkáni ország olyan részeire is eljut, ahol korábban nem lépett fel, ugyanis a Tanyaszínház a fesztiválokat leszámítva csak a vajdasági településeken turnézik nyaranta.

A darab Terék Anna egy korábbi művének a továbbgondolásából, illetve kibővítéséből született – hangsúlyozta Puskás Zoltán rendező. Hozzátette: nem bántó, vagy sértő szándékkal hozták létre az előadást, csak a fennálló problémákra kívántak rámutatni, illetve arra, mennyire tud elfogadó lenni a család, az ország vagy az egész társadalom. Mint mondta: a készítők nem foglalnak állást arról, hogy az előadásban látottak elítélendők vagy támogatandók-e.

A Víg könnyek násza két férfi menyegzőjéről szól, illetve a családtagok reakcióit mutatja be. A közönség a násznépet jelképezve részese az előadásnak, hiszen a színészekkel együtt ül az asztaloknál, azonban nem interaktív előadásról van szó – magyarázta a rendező.

Snezana Ilic, a projektben résztvevő Civiltársadalom-fejlesztési Központ vezetője kiemelte: az előadás előtt és után is megkérdezik a közönséget arról, hogyan vélekednek az LMBT-közösségről, illetve a kisebbségek helyzetéről. Lénárd Róbert dramaturg ehhez kapcsolódóan hangoztatta: a beszélgetések azt igyekeznek mérni, hogy az előadás megtekintése után megváltozik-e esetleg a közönség véleménye. A felmérés eredményét végül tanulmány formájában mutatják be jövőre.

A vajdasági Tanyaszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is, 2014-ben a társulat kapta a kisvárdai színházi fesztivál fődíját.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelentette