Előadás készül a nőkkel való kereskedelemről – Ana Đorđević Szabadkán rendez

2017 november 15. szerda, 17:30

Javában folynak már a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata új előadásának a próbái. A készülő produkció címe Fekete királynők, a szerzője és a rendezője a belgrádi Ana Đorđević, a dramaturg pedig Gyarmati Kata. Az előadás szereplői G. Erdélyi Hermina, Vicei Natália, Pámer Csilla, Kalmár Zsuzsa, Körmöci Petronella, Pesitz Mónika, Szirácky Katalin, Fülöp Tímea, Csernik Árpád, Szilágyi Nándor, Pálfi Ervin, Baráth Attila, Hajdú Tamás és Ralbovszki Csaba. A bemutatóra 24-én kerül sor.

Az előadásról, annak témájáról és a próbákról a rendezőt kérdezte a magyarszo.rs. Ana Đorđević elmondta, meghívásra érkezett, Gyarmati Katával, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetőjével megbeszélték, hogy saját szerzői projektumot visz színpadra.

A kérdésre, milyen témákról van szó, úgy válaszolt: “Alapvetően egy adott társadalom viszonyulásáról azok iránt, akik marginalizált helyzetbe kerülnek, legyen szó nőkről, gyermekekről, betegekről, különleges bánásmódot igénylőkről vagy hátrányos helyzetben élőkről. Néhány korábbi előadásomban ilyen témákat feszegettem. Most az érdekel bennünket, hogyan mesélhetnénk el a mi társadalmunk viszonyulását a házasság intézményéhez, milyen szerep jut a nőknek a társadalmunkban, visszakanyarodva a nők középkori szerepéhez, belemélyedve a szerb nép történelmébe, különösen a Nemanjić-dinasztia idejére fókuszálva. Nem célunk persze történelmi szempontból és történelmi pontossággal bemutatni ezt a periódust. Inkább innen merítve figyeljük meg, hogy a kultúránkat illetően mit örököltünk ebből az időszakból” – fejtette ki a rendező.

Azt is elárulta, hogy miről szól a Fekete királynők, miből indul ki az előadás története: “A bizánci Szimonisz hercegnőből. Milutin Nemanjić nagy szerb uralkodó lévén Szerbiát területileg kiszélesítette és politikailag megerősítette, viszont Szimonisz még csak ötéves volt, amikor feleségül vette. Ez persze egy politikai házasság volt, a bizánci hercegnőt valójában átadták neki. Akkoriban ilyen idők jártak, kereskedtek a nőkkel. Az előadás témája tehát valójában a nőkkel való kereskedelem, a nők tárgyként való kezelése, az értékük és értékesítésük, valamint az, ahogyan politikai kereskedelem áldozatává válnak. A történet ugyanakkor szól minden nőről, aki valamilyen kapcsolatban állt Milutin királlyal, legyen szó rokoni szálról vagy a volt feleségeiről, azaz ők hogyan élték meg a király kemény uralkodását” – nyilatkozta Ana Đorđević.

Forrás: MagyarSzó