Urbán András rendezésével nyit a szabadkai Desiré fesztivál

2017 november 25. szombat, 17:26

Szombat este Urbán András rendező Anatómiai lecke című előadásával elkezdődik az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán, amely november 25. és december 3. között 16 előadással várja a közönséget.

Szerb Nemzeti Színház: Anatómiai lecke / Fotó: Aleksandar Ramadanović

Szerb Nemzeti Színház: Anatómiai lecke / Fotó: Aleksandar Ramadanović

A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiváljának mindegyik előadása valamilyen társadalmi vagy színházi problémával foglalkozik, igyekszik feltérképezni és elemezni azt a társadalmi kontextust, amely körülvesz bennünket – hangsúlyozta korábban a főszervező, Urbán András. A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Koszovóból, Romániából, Franciaországból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Németországból érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

A repertoáron három magyar előadás szerepel. Paizs Miklós bábokkal adja elő Mozart Don Giovanni című operáját D.J. címmel. Schilling Árpád EXIT című előadása az elvándorlásról, valamint a főként kelet-európai kivándorló bevándorlók vágyairól, nehézségeiről, kényszerhelyzeteiről szól. Nagy József koreográfus párizsi társulatának Penzum című produkciója József Attila és Kozmutza Flóra szerelmét, a “tragikus szerelem kimerítő harcát” mutatja meg.

EXIT / Fotó: Bíró Márton

EXIT / Fotó: Bíró Márton

Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. A rendezvény megnyitója előtt, szombaton 18 órától az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak alkotásaiból nyílik kiállítás a Kortárs Galériában. A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg.

Forrás: MTI, Színház.org