15 próbálkozás a színészetre – Ősbemutató Szatmárnémetiben Hatházi Andrással

2017 december 13. szerda, 17:20

December 13-án tartják a Harag György Társulat soron következő bemutatóját az Ács Alajos Stúdióteremben. Az előadás különlegessége, hogy az alkotók az ősbemutatóként színpadra kerülő darab szerzői is egyben. Szereplője Hatházi András UNITER- és Jászai-díjas színész, rendező és egyetemi oktató, rendezője pedig Tom Dugdale, fiatal amerikai színházi alkotó, rendezői tevékenysége mellett író, designer, zeneszerző, színész és egyetemi oktató.

Hatházi András / Tizenöt próbálkozás a színészetre / Fotó: szatmar.ro/Harag György Társulat

Hatházi András / Tizenöt próbálkozás a színészetre / Fotó: szatmar.ro/Harag György Társulat

“Mi lenne, ha nem mennék be? Nem akarok bemenni, rettenetesen álmos vagyok. Nem tudom, egyfolytában ásítozok. Képtelen vagyok. Istenem, add, hogy hirtelen tapsrend legyen, felvegyem a gázsit, és hazamenjek! Nem tudom a szövegem, nem emlékszem a mozdulataimra, nincs hangom. Krákognom kell, köhögnöm kell, de nem szabad. Mi lenne, ha itt maradnék? Miért jöttek el ma a nézők? Meg tudja ezt nekem valaki magyarázni? Miért járnak az emberek még mindig színházba? Ha tudnák, hogy milyenek vagyunk a színfalak mögött, biztos nem jönnének többé. Sajnálnának. Moziba járnának inkább. Hatházi András és Tom Dugdale előadása a színész tudathasadásos állapotáról – estéről estére szüntelenül hazudunk és igazat mondunk” – olvasható az előadás ajánlójában.

Bessenyei Gedő István művészeti igazgató a szatmar.ro-nak elmondta, Hatházi András az elmúlt évad végén kereste meg az előadás ötletével, melynek akkor már elkészült a szövegkönyve is. Hatházi az elmúlt évadok során visszatérő vendége volt a társulatnak, akivel nagyon szerettek dolgozni a színészek, mind az általa vezetett workshop, mind pedig a Manka című előadás próbafolyamata során, korábban pedig a társulat több tagjának is tanára volt a kolozsvári egyetemen. A jelenlegi előadás mellett egy, a társulattal koprodukcióban készülő, kifejezetten jótékonysági célú előadás létrehozásán is dolgozik a színészekkel, egy általuk alapított jótékonysági célú szervezet égisze alatt. Az külön öröm számukra, hogy rendezőként Tom Dugdale is vállalta a felkérést, aki ugyan Amerikában él és dolgozik, de az erdélyi közönséget is megörvendeztette már korábbi munkáival a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégrendezőjeként.

Hatházi András / Tizenöt próbálkozás a színészetre / Fotó: szatmar.ro/Harag György Társulat

Hatházi András / Tizenöt próbálkozás a színészetre / Fotó: szatmar.ro/Harag György Társulat

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Hatházi Rebeka m. v., dramaturgja Deák Katalin m. v., technikai munkatársa Sipos Júlia m. v.. A darabot Biró Eszter, Kovács Eszter és Raluca Sas-Marinescu fordította román és angol nyelvre. Ügyelő, súgó: Fábry Zoltán. A választott bérletes előadásra jegyek is kaphatók a színház Horea utcai jegyirodájában, hétköznap 10 és 17 óra között vagy az elődás előtt egy órával a helyszínen. További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.