A külső és belső kommunikáción is javítana a szatmári színház új főigazgatója

2017 december 19. kedd, 10:05

Új főigazgatója lett a szatmárnémeti Északi Színháznak. A szatmári közönség jól ismeri eddigi munkásságát, hiszen már 21 éve a Harag György Társulat tagja. Nagy Orbánt a maszol.ro kérdezte.

A maszol.ro cikkéből:

“Új fejezet nyílt a szatmárnémeti Északi Színház életében és természetesen az én életemben is. Továbbra is a minőség a prioritás, ebbe az irányba kell haladni tovább. Fontos az előadások minősége, az alkotók szakmai hozzáértése és felkészültsége, hiszen ezek határozzák meg a színház megítélését és arculatát. Céljaink között szerepel a jó közönség kinevelése, hiszen kulturális intézményként ez is a kötelességeink közé tartozik. Egyértelművé vált, hogy a magyar társulat keretein belül működő Brighella Bábtagozat igencsak jó, mert a következő generációt neveli ki a színház számára. Ezt a román társulatnál is be szeretnénk vezetni, azaz egy román nyelvű bábtagozatot hoznánk létre, ami persze nem lesz a legegyszerűbb feladat, már csak abból a szempontból sem, hogy új állásokat kell létrehozni, amelyeket a fenntartó kell jóváhagyjon” – sorolta Nagy Orbán.

Nagy Orbán (fotó: Barakonyi Gergő/maszol.ro)

Nagy Orbán (fotó: Barakonyi Gergő/maszol.ro)

A frissen kinevezett direktor szerint a színház magyar és román nyelvű tagozata között eddig sem volt rossz az együttműködés, viszont a román tagozaton jelenleg még talán gyengébb a PR-rész, ezen szeretnének a jövőben erősíteni. “Úgy látom, hogy a társulat új művészeti igazgatója, Ovidiu Caița jó irányba mozdította el a tagozatot és ezt az utat továbbra is tartani fogják” – tette hozzá.

Nagy Orbán megítélése szerint a legalapvetőbb probléma az információk nem megfelelő áramlása a színházon belül. “Az irodáktól a műhelyeken át egészen az alkotókig mindenkit egy cél kell vezéreljen, mégpedig az, hogy az aktuális produkció minősége kifogástalan legyen. Azt gondolom, hogy egyelőre még akadoznak az információk. Nyilván nem minden esetben van ez így, viszont ez egy olyan probléma, ami miatt nem mindig működik olajozottan a színházi gépezet. Emellett azért vannak más jellegű problémák is, sokszor azt érzem, hogy előadásaink nincsenek a legmegfelelőbben népszerűsítve, olykor kicsit késik a promoválási procedúra, amelyen a jövőben változtatni fogunk” – hangsúlyozta a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.