Kortárs német darabbal zárja az évet a temesvári színház

2017 december 28. csütörtök, 17:39

Ismét a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban rendez a romániai színházi szakma nemzetközi szinten elismert alkotója, Radu Afrim.

Sajátos képi és zenei világa mentén értelmezte újra Radu Afrim rendező és Irina Moscu díszlet- és jelmeztervező a Jörg Graser által megírt Rabenthal-i világot. A cím, etimológiai értelemben véve egyszerre utal helyszínre és lecsúszott nemesi származásra. Ennek, a címben is sejtetett dekadens burzsoáziának az abszurditása, és a primér ösztönök, a fullasztó testiség diszkrét bája között egy halszakács, egy pincér, egy unatkozó vendég és felesége különös és kegyetlen játszmába kezdenek.

Nyíltszíni élveboncolás ez, mely egyszerre gyomorforgatóan őszinte és végtelenül mulatságos. A durva testiséget a bohóctréfákkal keverve olyan egyedi világot sikerül megteremteni, mely minden alpáriság és „olcsó poén” között képes megsejtetni a szöveg és az előadás már-már filozofikus, költői szépségét a szerelemről, a valahová és valakihez tartozásról.

Az előadásban fellépnek: Tokai Andrea, Csata Zsolt, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Vass Richárd, Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Molnár Bence.

Jörg Graser rendező, forgatókönyv- és drámaíró szövege először kerül bemutatásra Romániában. A szöveg magyar fordítását Szilágyi Mária jegyzi. Az előadás a Suhrkamp Verlag Berlin engedélyével jött létre.