Senki madara – Új előadás Szabó T. Anna kisregényéből Nagyváradon

2018 január 11. csütörtök, 10:28

Tóth Tünde rendezésében új táncelőadást mutat be ez év január 26-án, 19 órától a Nagyvárad Táncegyüttes. Az előadás alapján Szabó T. Anna 2015-ben megjelent Senki madara című kisregénye áll.
Senki madara / Nagyvárad Táncegyüttes / Fotó: Izsák Előd

A meseszerű alkotás két magányos ember egymásra találásáról szól. Maga az írónő egy keleti mesét használt kiindulópontként kisregénye megírásakor, amely egy gyönyörű lánnyá változó darumadárról szól. A kisregény szereplője két különleges ifjú, akik világtól elkülönülten, elszakítottan élnek. Mágikus mese ez, melyben párhuzamosan jelenik meg a művészet és a természet, melyben találkozik a magyar kultúra a keleti kultúrával. Tátos a főszereplő képviseli a magyar hagyományt, Tori pedig a táncoló daruból gyönyörű lánnyá változó női szereplő, a keleti kultúrát.

A történet egyszerre szól szabadságról, szerelemről, hűségről, művészi magányról és a halálról: „Ürességből hívni elő a teljességet – számomra erről szól ez a mese; elsősorban az egyén és a világ, valamint a művész és a társadalom kapcsolatának kusza egybefonódásáról. Számodra, kedves néző, lehet, hogy egészen mást mond. Magányról suttog, vagy bimbózó szerelemről; önmagad megismeréséről vagy csak a játék önfeledt mámoráról; halálról vagy arról a csodálatos körforgásról, amelynek mindnyájan részesei vagyunk” – nyilatkozta Tóth Tünde, rendező.

Senki madara / Nagyvárad Táncegyüttes / Fotó: Izsák Előd

A rendezőt munkájában Tőkés Imola, Györfi Csaba, valamint Brugós Sándor Csaba koreográfusok segítették. Az előadás zenéjét Cári Tibor, UNITER-díjas zeneszerző, valamint Trabalka Cecília, a Szigligeti Társulat fiatal színművésze szerezték. Az előadás díszletét Rákay Tamás, jelemzeit pedig Cristina Breteanu tervezte. Az élő zenei kísérlettel játszott előadásban a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai és zenészei is közreműködnek.

Az előadás bemutatójára a Szigligeti Ede–bérletek érvényesek, ugyanakkor szabadjegyek is válthatók még a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt), illetve online a www.biletmaster.ro odalon.