Kisorsolták a vajdasági magyar drámaíróverseny témáját

2018 január 21. vasárnap, 13:07

Festmény és falióra a buszon címmel kell színdarabot írnia szombaton három szerzőnek az Újvidéki Színházban a tizenhetedszer megrendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki szombat reggel. Ez alapján kell három szerzőnek, Csík Mónika író-újságírónak, Oláh Tamás teatrológusnak és Toma Viktória író-újságírónak szombat délutánig drámát írnia.

Fotó: zsinorpadlas.wordpress.com

Fotó: zsinorpadlas.wordpress.com

A darabok megszületése után három rendező – Döbrei Dénes, Kálló Béla és Sardar Tagirovsky – a szöveget 24 óra alatt színpadra viszi és bemutatja a vajdasági magyar színházak művészeinek, valamint az újvidéki művészeti akadémia hallgatóinak segítségével. A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezi és díjazza. A testületet Jónás Gabriella színész, koreográfus, Tari István költő és Verebes Ernő költő, zeneszerző alkotja.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a Magyar Szónak azt hangsúlyozta, hogy a drámaíró verseny célja a vajdasági magyar drámairodalom fellendítése és pallérozása. “Mindennek az eszmei értéke magában a megszületésben és a megmaradásban van. Az, hogy minden évben legalább három drámai érték születik, és az, hogy éveken keresztül a drámaíró verseny megmarad, már önmagában megfelel az említett két eszmei értéknek. Megítélésem szerint a drámaíróverseny már túllépte az irodalmi vetélkedő kereteit, és inkább azt mondhatjuk, hogy ez egy kreatív együttlét, azaz a vajdasági magyar színházművészek, színészek, rendezők és írók találkozója” – emelte ki az igazgató. A három ősbemutatót vasárnap este láthatja a közönség az Újvidéki Színházban.

Forrás: MTI, Színház.org