Nyugdíjba vonul Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója

2018 január 29. hétfő, 11:45

A direktor 20 évig volt az általa alapított teátrum élén.

“Kedves Közönség! Kedves Pályatársak! Színházigazgatói pályám véget ért, nyugdíjba vonulok. Köszönöm a lelkesítő és megtisztelő figyelmet illetve a közös játékot. Szeretettel ölelek mindenkit!” – írta a teátrum facebook-oladalán az intézményvezető.

Parászka Miklós (fotó: Csíki Játékszín)

Parászka Miklós (fotó: Csíki Játékszín)

Parászka Miklós szakmai tanulmányait 1974 és 1978 közt végezte a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, színész szakon. Ugyanebben az évben színésznek szerződött a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához, a későbbi Harag György Társulathoz, amely 1993-ban az ő igazgatása alatt vette fel alapító vezetője nevét. A nyolcvanas évek második felétől kezdett rendezni. 1987-től a társulat művészeti vezetője, majd művészeti igazgatója, 2000-ig. 1990–1996 között a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem tanára. 1998-ban néhány szatmári, vásárhelyi színésszel és frissen végzett, lelkes fiatalokkal megalapította a Csíki Játékszínt, Csíkszereda városi színházát. 2000-ig párhuzamosan igazgatta a csíkszeredai és szatmárnémeti társulatot, ebben az időszakban a két színház testvérszínházként működött. 2000-ben lemondott a szatmárnémeti igazgatásról és a Csíki Játékszín mellett döntött.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a csíkszeredai és Hargita megyei önkormányzatok a változó finanszírozási körülmények miatt komoly átszervezéseket készülnek eszközölni a helyi kulturális intézményeknél, így a Csíki Játékszínnél is.