Karbantartási gondokkal küzd a marosvásárhelyi színház

2018 február 09. péntek, 14:52

Adója 2%-a megoldást jelenthet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház karbantartási gondjaira.

A teátrum közleménye:

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épülete 1973 óta ad otthont színházi- és más kulturális eseményeknek. Mivel az elmúlt 45 év alatt minimális lehetőség nyílt felújítási munkálatok kivitelezésére, az épület mára több helyen is megrongálódott állapotban van. Az intézmény vezetősége évről évre próbál kisebb-nagyobb javításokat kieszközölni, azonban a pénzügyi szabályzások nehezítik a renoválási lehetőségeket: a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériumához éveken keresztül, ismételten benyújtott felújítási kérelmek következetesen megoldatlanok maradnak.

Néhány nappal ezelőtt a Facebook közösségi portálon megjelent egy fotó a tönkrement nézőtéri padlószőnyegről, amely intenzív vitát eredményezett a Facebook helyi felhasználói körében. A felvetett probléma releváns, hiszen az állandó használatnak kitett nézőtér az intézmény megépülése óta változatlan. A közösségi oldalon kirobbanó vita alapján ismételten beigazolódott, hogy a marosvásárhelyieknek fontos a Nemzeti Színház helyzete.

Az épület állapotának feljavításához az egyik megoldást a színházat támogató állami jövedelmi adó 2%-a jelentheti, amelyet május 25-ig bárki felajánlhat az intézménynek.

A támogatási összegek kezelője – és a Nemzeti Színház kiemelt támogatója – a Studium-Prospero Alapítvány. Az adóutalási típusnyomtatvány hozzáférhető a Színház titkárságán, a jegypénztárakban, vagy az előcsarnokban (előadások alkalmával az önkéntesek segítségével kitölthető).

Amennyiben valaki máshol igényel típusnyomtatványt, a következő adatok segítségével töltheti ki a dokumentumot: Fundația Studium Prospero, Târgu Mureș, str. Gen. Gheorghe Avramescu nr. 11, CIF: 13152850, bankszámlaszám: RO91 PIRB 2800 7003 3800 1000.

A formanyomtatvány elérhető az alábbi linken is: https://drive.google.com/open?id=1gxhEIXWryujmVcQcd6R74n1hPeXuBOwR

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház köszöni a nézői észrevételeket és az önzetlen támogatást.

 
 

Kapcsolódó anyagok