Saját színháza lehet Dunaszerdahelynek

2018 február 16. péntek, 17:22

Dunaszerdahelyen megalakulhat Szlovákia harmadik állami fenntartású magyar kőszínháza – számolt be a Parameter.sk.

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Az állami színházak fenntartása Szlovákiában a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Jelenleg két honi magyar kőszínház létezik, a Kassa megye által fenntartott Kassai Thália Színház, és a Nyitra megye hatáskörébe tartozó Komáromi Jókai Színház.

Február elején Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök Dunaszerdahelyen járt, és kijelentette, hogy hamarosan egy nagy, kulturális jellegű bejelentésre lehet számítani a régióban a Nagyszombat Megyei Önkormányzat részéről. Viskupič óvatos volt, és részleteket egyelőre nem akart elárulni az ügyről. “Amennyiben sikerül közös nevezőre jutnunk, két-három hónapon belül bemutatjuk ezt a véleményem szerint meglepő és egyedi projektet” – nyilatkozta a megyefőnök Dunaszerdahelyen. Pár nappal később Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke – egyben Nagyszombat megyei képviselő – a Paraméternek nyilatkozva már nem volt ilyen óvatos. “Ha nincs az MKP-nak erős megyei képviselete, nem beszélhetnénk arról, hogy Dunaszerdahely rövidesen önálló színházzal gazdagodhat” – nyilatkozott a politikus.

Gál Tamás / Fotó: klikkout.sk

Gál Tamás / Fotó: klikkout.sk

A portál Gál Tamás felvidéki színészt is megkérdezte,  akit információik szerint a színházi közeg és a megyei illetékesek is befutó jelöltként tartanak számon egy esetleges dunaszerdahelyi színház igazgatására. “Természetesen hallottam, és örömmel vettem tudomásul, hiszen ez már több mint húszéves téma. A Szerdahelyi Városi Színház nevű társulattal, a SZEVASZ-szal mi már a kétezres évek elején szerettünk volna kőszínházat alapítani, és amikor Antal Ágota indult a polgármesterválasztáson, az ő választási programjában is szerepelt egy helyi színház megalapítása. A választások aztán nem úgy alakultak, és akkor ez a téma kissé lecsendesedett, majd közben Czajlik Józseffel újra próbálkoztunk az Epopteia Színházi Műhely égisze alatt. Úgy látszik, Dunaszerdahely – valamint a kulturális és politikai helyzet is – végre megérett arra, hogy színháza legyen a városnak. Már csak azért is fontos ez, mert a Kassai Thália Színház és a Komáromi Jókai Színház nem tud elég hazai diplomás színésznek munkahelyet biztosítani, nagyon sok képzett – és nagyon tehetséges – színész van munka nélkül, akik megérdemelnének egy jó helyet” – hangsúlyozta a művész, hozzátéve: hivatalos felkérést még nem kapott, az viszont igaz, hogy kötetlen beszélgetések során már mindkét politikai oldal vezető személyei említést tettek neki arról, hogy ha Dunaszerdahelyen alakulna egy színház, akkor azt a hajót neki kéne “kivezetnie a nyílt vízre”.

“Az én színházam művészszínház volna. A könnyedebb darabok szervezését meghagynám a művelődési központnak, és olyan irányban gondolkodnék, mint a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház, amely nagy nemzetközi fesztiválokra jut ki előadásaival. Én úgy érzem, hogy Csallóközben – de országszerte is – van egy erős réteg, amely ki van éhezve a művészetre, a művészszínházra. Egyúttal pedig egy művészszínház küldetése az is, hogy a kevésbé fogékony nézőket is közelebb vigye a művészethez. Hadd szögezzem le: a művészszínháztól nem kell megijedni, az is tud szórakoztató lenni, az is kikapcsolódást nyújt, de közben gondolkodásra is késztet” – fogalmazott Gál Tamás.

Forrás: parameter.sk